Aşure tarifi merak ediliyor. Muharrem ayının vazgeçilmez klasik tatlısı olan aşure bereketi ve bolluğu ifade eder. Üzüm, fasulye gibi taneli besinlerin bir araya gelerek oluşturduğu bu tatlıda kuru portakaldan fıstığa ve fındığa kadar birçok besini bulabilirsiniz. İşte bereketiyle aşure tarifi ve malzemeleri...
AŞURENİN PÜF NOKTASI
Aşurenizi kaynarken içine ceviz ve incir ilave etmeyin. Rengini karartıyor. İsteğe bağlı olarak servis etmeden önce üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz. Muharrem ayının bereketi sizlerle olsun, aşureniz hazır. Afiyet olsun.
AŞURE MALZEMELERİ
12,5 su bardağı litre su
500 gr. buğday
350 gr. toz şeker(2 su bardağından iki parmak eksik)
İÇ MALZEMELERİ
2 su bardağı ayıklanmış ve haşlanmış nohut
1,5 su bardağı haşlanmış fasulye
100 gr. sarı üzüm
8 adet kuru kayısı (minik doğranmış)
100gr. dolma fıstığı
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı gül suyu
Üzerini süslemek için
Şamfıstık tozu
100 gr. pikan cevizi
100 gr. turna yemişi (cranberry)
Kuşüzümü
Dolma fıstığı
AŞURE TARİFİ
Aşure tarifi için buğdayı ve nohutu bir gece önceden ıslatın. İki malzemeyi de çok iyi haşlayın. Buğdayı haşladığınız ilk suyu kullanmayın, rengini koyulaştırır. Fakat ikinci suyu kıvamı için kullanabilirsiniz.
Haşlanan nohuta ve buğdaya diğer iç malzemeleri ve şekeri ilave edin.
Tüm bu karışımı yoğun bir kıvam alıncaya kadar 30 dakika daha kaynatın. Daha sonra gül suyu ve süt ekleyerek ateşten alın. Kesinlikle nişasta veya un gibi yoğunlaştırıcı kullanmayın.
Aşureyi servis kaplarına sıcakken kepçe yardımıyla paylaştırarak soğumaya bırakın.
Soğuyan aşure kaplarının üzerini şamfıstığı tozu, pikan cevizi, 100 gr. turna yemişi (cranberry), kuşüzümü ve dolma fıstığı ile süsleyin.