Bağırsakları çalıştıran içeceklerin başımda kefir geliyor. Bunun yanı sıra elma gibi sağlıklı meyveler de bağırsak dostudur. İşte detaylar...
BAĞIRSAKLARI CANAVAR GİBİ ÇALIŞTIRAN İÇECEKLER VE BESİNLER
Kefir, dost bakteriler kazandırıyor
Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; florayı düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli bir etkiye sahip. Süt ürünlerine alerjiniz veya intoleransınız yoksa her gün 200 ml (1 su bardağı) tüketmekte fayda var.
Bağırsaklara iyi gelen besinlerden biri de yoğurt
Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor. Günde 2 kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.
Hindistan cevizi de bağırsak dostu yiyecekler arasında
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde duruluyor. Buna ek olarak anti-viral, anti-bakteriyel özelliği de bulunuyor. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle Hindistan cevizi de bağırsak dostu yiyecekler arasında yer alır.
Bir elmanın yüzde 20'si posa
Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek floranın sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip. Her gün 1 elma tüketmeyi ihmal etmeyin. Elma suyu da bağırsakları çalıştırır.