Asla ikinci kez ısıtayım demeyin! Mide zehirlenmesine yol açıp hastanelik eden besinler

Bazı besinler ikinci kez ısıtıldığında zehir saçabiliyor. Çünkü bekletilen besinler üzerinde bakteri oluşur. ve bu bakteri organları zehirleyebilir. Peki hangi besinleri asla ikinci kez ısıtmamalısınız? İşte yanıtı...

Yumurta bayatladığında veya tekrar ısıtıldığında hastanelik edebilir. Bu nedenle tazeliğine dikkat etmeli. Peki hangi besinleri asla ikinci kez ısıtmamalısınız? İşte yanıtı...

İKİNCİ KEZ ISITILDIĞINDA ZEHİRLEYEN BESİNLER

Tavuk

Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir. Eğer tavuğu tekrar ısıtacaksanız, her tarafının ısındığından emin olun. Tavuk dumanı tütecek kadar fazla sıcaklığa ulaşmalıdır.

Dilerseniz hiç riske atmayıp, kalan tavukları salata ya da soğuk sandviçlerde kullanabilirsiniz.

Yumurta

Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır.

Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.

Ispanak

Bütün yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.

Pirinç

Pirinç normal şartlarda zararlı değildir. Ancak kötü koşullarda saklarsanız tehlike yaratabilir. Yapılan pilav, oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilirse üzerinde bakteriler oluşmaya başlar.

Bu yüzden pilavınızın servisini yaptıktan sonra mutlaka hava geçirmeyen bir kaba koyup buzdolabında saklamalısınız. Bu şekilde yaparsanız pilavı tekrar ısıtabilirsiniz.

Patates

Eğer patatesi oda sıcaklığında soğutursanız tehlikeli olabilir. Ilık hava bakteri oluşmasını sağlar. Bu bakteriler ısıtıldığında ölmez. Bu yüzden patatesli yemeklerinizi servisten sonra hemen buzdolabında soğutmalısınız.

Mantar

Mantar pişirildiği gün tüketilmesi gereken besindir. Mantarı yeniden ısıtmak protein yapısını bozar. Yapısı bozulan mantar sindirim ve kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir. Eğer önceki günden kalan mantarınız varsa soğuk yemenizi öneririz.