Pişirilmiş hali faydalı olsa da bazı besinleri çiğ tüketmek zehirleyebilir. Örneğin acı çiğ badem içerisinde siyanür bulunduğu için pişirilmeli. İşte mutlaka pişirilmesi gereken besinler...
ASLA ÇİĞ TÜKETMEMENİZ GEREKEN BESİNLER
PATATES
En sevilen yiyeceklerden biri olan patates, kızartma, kavurma veya püre halinde, birbirinden farklı şekillerde tüketilebiliyor. Fakat en yanlış tüketim biçimi; çiğ olarak yemekle ilişkili. Asla yenmemesi gereken çiğ patatesler, özellikle yeşile döndülerse içeriğinde bulunan glikoalkaloidler sebebiyle toksik bir birikime neden olabilir. Bu nedenle çiğ patateslerden uzak durmanız büyük önem taşıyor.
YABANİ MANTAR
Uzman Diyetisyen Alexandra Oppenheimer Delvito; "Eğitimli bir uzman olmadan, çiğ veya pişmiş yabani mantarları yemek asla güvenli değildir" diyor. Delvito, bir süpermarkette bulabileceğiniz çoğu mantar çeşidini çiğ yemek için güvenli olduğunu belirtiyor, ancak lezzetlerini artırmanın en iyi yolunun baharatlarla ve çeşitli diğer besinlerle bir araya getirmek olduğunu da ekliyor.
YUMURTA
Salmonella bakterilerinin potansiyel bulaş yolu olması nedeniyle yumurtaların çiğ olarak yenmemesi hemen herkes tarafından biliniyor. Delvito, "Mevcut bakterilerin öldürülmesini sağlamak için yumurtanın 63 °C olan güvenli bir sıcaklıkta pişirilmesi gerekir. Yumurtalar başka malzemelerle karıştırılırsa 71°C'ye kadar pişirilmelidir" diyor.
KIRMIZI ET VE TAVUK
Delvito, restoran menülerindeki sizi çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları yememeniz konusunda uyaran dipnotlara her zaman dikkat etmeniz gerektiğini söylüyor. "Etler güvenli bir minimum iç sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Kıyma için bu 72°C'dir. Sığır veya kuzu biftekleri, kızartmalar veya pirzolalar için bu 63°C'dir ve ardından üç dakika dinlenmeye bırakılır. Hindi ve tavuk 74° C'lik bir iç sıcaklığa ulaşmalıdır" diyor Delvito. Aksi taktirde büyük bir risk altında kaldığınızı belirtiyor.
ACI BADEM
Acı badem siyanojenik bir bitki olarak yetişir, yani siyanür içerir. Bademler pişirildikten veya kavrulduktan sonra sorun teşkil etmez. Ancak çiğ yemek için güvenli değildir. Acı çeşidin ham şekli ABD'de aslında yasa dışıdır , ancak Avrupa'nın bazı bölgelerinde daha yaygındır.
BROKOLİ
Uzman Diyetisyen Allison Knott, bir çalışma sonucunda brokolinin buharda pişirilmesinin kızartma veya kaynatmaya karşı etkisine bakıldığında, glukozinolat oranının daha da arttığını belirtti. Bu faydalı bilginin yanı sıra brokoliyi, çiğ olarak tüketmeye çalışmak şiddetli sindirim sorunlarına neden olabilir.