Araştırmalar sonuç verdi! Retina yaşı ne kadar ömrünüzün kaldığını ifade ediyor

Yapılan bilimsel çalışmalar insan ömrüyle alakalı sonuçlar veriyor. Gözün arka kısmında bulunan retinanın ömür hakkında bilgi verdiğini ifade ediyor. İşte retina araştırması ve sonuçlar...

Gözün arka kısmında yer alan retina hayatımıza dair ipuçları veriyor. Bunun dışında sağlık sorunlarını da ele veren retina araştırılıyor. İşte detaylar...

RETİNA ARAŞTIRMASI

Gözün arkasındaki bir zar olan retina, görsel bilgileri alan ve organize eden milyonlarca ışığa duyarlı hücreler (çubuklar ve koniler) ve diğer sinir hücrelerini içermektedir. Yaklaşık 47.000 yetişkin üzerinde yapılan bu araştırma, retinaları gerçek yaşından "daha yaşlı" olan kişilerin önümüzdeki on yılda ölme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Keşif, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar için önemli bir uyarı sistemi olarak kullanılabilir. Avustralya Göz Araştırmaları Merkezi'nden ilgili yazar Doktor Mingguang He, "Retina, sistemik vasküler ve nörolojik hastalıkların artan ölüm riskleriyle ilişkili altta yatan patolojik süreçlerini değerlendirmek için benzersiz, erişilebilir bir 'pencere' sunuyor" dedi.

BULGULARIN TOPLANMASI

Araştırmacılar, 40 ila 69 yaş arasındaki katılımcıları ortalama 11 yıl boyunca izledi. UK Biobank çalışmasının bir parçası olarak herkesin fundusu (gözün arka yüzeyi) tarandı; yarım milyon katılımcının derinlemesine genetik ve sağlık bilgileri içeren büyük ölçekli bir biyomedikal veritabanı ve araştırma kaynağı elde edildi. Uluslararası ekip, her retinanın "biyolojik yaşını" o kişinin kronolojik yaşıyla karşılaştırdı ve birçok katılımcıda "retina yaşı farkı" bulunduğunu keşfetti.

Gözlemlenen büyük boşluklar, kardiyovasküler hastalık veya kanser dışındaki herhangi bir nedenle yüzde 49 ila 67 daha yüksek ölüm riskleri ile ilişkilendirildi. Bu, yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi (BMI), yaşam tarzı alışkanlıkları ve etnik köken gibi potansiyel olarak etkili faktörleri hesaba kattıktan sonra yapıldı.