Antibiyotik delisi olmayın! Uzmanı uyardı! Beyniniz tehlikede

Enfeksiyondan soğuk algınlığına kadar neredeyse birçok hastalıkta antibiyotik kullanımı yaygın. Bunun yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, sepsise yol açabileceğini söyledi. Peki, kimler tehlikede? Antibiyotikle ilgili tüm detaylar haberimizde…

Antibiyotik kullanımının çocuklarda ve hamilelerde hayati riske neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışkın, gereksiz antibiyotiğin sepsise yol açtığını söyledi.

SEPSİSİN BELİRTİLERİ: HALSİZLİK, ÜŞÜME, ATEŞ...

Prof. Dr. Sepsis belirtilerini şöyle sıraladı:

"Genel belirti ve bulgular arasında halsizlik, üşüme-titreme, ateş veya hipotermi denilen vücut sıcaklığının 36 derecenin altında olması, kalp atış hızının ve solunum sayısının artması, nefes darlığı, idrar çıkışında azalma ve zihinde bulanıklaşma ve bilişsel fonksiyonlarda azalma sayılabilir. Ayrıca, enfeksiyon odağına göre belirti ve bulgular değişebilir. Örneğin, en sık enfeksiyon odağı olan idrar yolu enfeksiyonunda; bulantı-kusma, idrar yaparken yanma, yan ağrısı, bulanık ve/veya kanlı idrar yapma gibi semptomlar sayılabilir."

ÖZELLİKLE YAŞLILARDA GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Fışgın, sepsisin kimlerde daha fazla görüldüğü sorusunu da yanıtladı. "Sepsise neden olabilen toplum kaynaklı en yaygın enfeksiyonlar idrar yolu enfeksiyonları, zatürre, karın içi enfeksiyonlar, yanıklar ve deri enfeksiyonlarıdır. Özellikle yaşlı kişilerde bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle sepsise yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bunun dışında hastane kaynaklı; geçirilen cerrahi sonrası operasyonlar ile ilişkili kişinin vücudundan ve/veya hastane ortamından edinilmiş, topluma göre daha dirençli mikroplarla enfeksiyon gelişebilmekte ve sepsis tablosu ortaya çıkabilmektedir." Diyerek yaşlıların bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle sepsise yakalanma oranınının yüksek olduğunu belirtti.

TEDAVİSİ VAR MI?

Son olarak tedavi yöntemleri hakkında bilgiler paylaşan Prof. Dr. Fışgın, şöyle devam etti:

"Sepsisin tedavisi, enfeksiyon odağına göre kullanılan antibiyotikler ve destek tedavilerini içermektedir. Sepsisin ağırlığına göre hastanın klinikte veya yoğun bakımda takip edilmesi gerekebilir. Bazen solunum cihazı ihtiyacı doğabilir. Uygun antibiyotik tedavisi ve destek tedavileri sonucunda hastanın öncelikle enfeksiyonu kontrol altına alınır. Daha sonra etkilenen organların destek tedavisi ile normal fonksiyonlarına kavuşması sağlanır."