IHA
Bilecik'te 90 yıllık tarifle hazırlanan hurma pekmezi şifa dağıtıyor. B ve C vitamini içeren hurma pekmezi kalbe iyi geliyor. İşte 90 yıllık tarifi uygulayan Cennet hurması üreticisi Ayşe Nurcan Uçanok'tan hurma pekmezi tarifi...
İHA'da yer alan habere göre Bilecik'te 90 yıl önce ataları ve dedelerinden bu güne kadar aynı yöntemle hurma pekmezi yaptıklarını anlatan Ayşe Nurcan Uçanok, hurma pekmezinin detaylarını şöyle açıkladı:
"Hurma pekmezini o günkü şartlarla uygun olarak yapıyoruz. Bir kazan hurma pekmezinin yapımı 7-8 saat sürüyor. 100 kilo hurmadan 10 kilo pekmez elde ediyoruz, içinde hiç bir katkı maddesi yok."
ATIK HURMALAR DEĞERLENİYOR
Bilecik merkeze bağlı Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yılda 700 ton cennet hurması hasadı yapılırken, satıcının beğenmediği, atık durumdaki hurmalar pekmez yapılıyor. Beş kuşaktır bu köyde hurma pekmezi yapıldığı anlatan Ayşe Nurcan Uçanok, şu bilgileri verdi:
"Bu değerli meyve genelde kasım-aralık ayının başında toplanıyor. Topladıktan sonra hurmaları soyarak kurutma işlemi yapıyoruz. Rüzgar ve güneş alan bir bölgede yaklaşık bir buçuk ayda kurutuyoruz. Geri kalanını satıyoruz. Alıcılar geliyor, alıcıların alamadığı bereli, gramajı düşük olan, fazladan elimizde kalanları hurma pekmezi olarak değerlendirmeyi büyüklerimizden öğrenerek yapamaya çalışıyoruz."
HURMA PEKMEZİNİN FAYDALARI
Hurma pekmezi hakkında bilgi veren Ayşe Nurcan Uçanok, hurma pekmezinin faydalarını şöyle anlattı:
"Hayli lifli bir meyve. B ve C vitamini içerir
Kalp hastalıklarına iyi gelir
İçinde hiçbir ilavemiz olmadığı için şeker hastaları çok rahat kullanabilir
Hem bağışıklık sistemi için, bir de sabahları tüketildiğinde tokluk hissi verir. Çünkü bunu normal meyve olarak da yediğinizde bir hurmayı yersiniz, gün içinde fazla yemek ihtiyacı hissetmezsiniz."