60 yıldır aşure yapıyor! İşte usta ellerin özel aşure tarifi

Muharrem ayının gelenekselleşen lezzetlerinden olan aşure evlerde yapılmaya başlandı. Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40'a yakın malzemeyle hazırlanan aşure tarifi bolluk ve bereketi simgeliyor. İşte Kırklareli'nin usta ellerinden aşure tarifi ve malzemeleri...

AA

Muharrem ayında her mutfakta aşureler pişmeye başladı. Aşure sevenler "Aşure tarifi nasıl, aşurenin malzemeleri neler?" diye araştırıyor. Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40'a yakın malzemeyle hazırlanan, bolluk ve bereketin simgesi aşure, lezzetini odun ateşinden, bereketini dualardan alarak muharrem ayında sofraları tatlandırıyor. Peki, Kırklareli'nin usta ellerinden aşure tarifi denemeye ne dersiniz? İşte aşurenin yapılışı ve malzemeleri...

AA'da yer alan habere göre Muharrem ayında pişirilip ikram edildiğinde birlik, beraberlik, bolluk ve bereket yayan aşurenin yapımı için Kırklareli'nin Balkan köylerinde hemen hemen her evin bahçesinde kazanlar kaynamaya başladı.

"AŞURE YAPARKEN DUALAR OKURUZ"

Demirköy ilçesine bağlı 120 haneli Balaban köyünde de aşure kazanları kaynatılıyor.

Köy sakinlerinden 76 yaşındaki Habibe Yaşa, hanesine bereket ve bolluk gelmesi amacıyla yaklaşık 60 yıldır muharrem ayında aşure kaynattığını söyledi.

Aşure yaparak Allah'a karşı sorumluluklarını da yerine getirmenin hazzını yaşadıklarını ifade eden Yaşa, şimdiye kadar aşuresiz bir yıl geçirmediğini kaydetti.

Yaşa, aşure yaptıktan sonra manevi açıdan kendisine bir rahatlama, hanesine de bereket geldiğini vurgulayarak, "Aşure yaparken dualar okuruz. Allah'a yalvarırız, bize sağlık, bereket, bolluk versin. Devletimizin varlığı için dua ederiz. Aşuremiz olunca da komşularımıza ikram ederiz." dedi.

AŞURE TARİFİ MALZEMELER

1 su bardağı kuru fasulye

1 su bardağı nohut

2 su bardağı beyaz buğday

Yarım çay bardağı pirinç

1,5 su bardağı kuru kayısı

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı üzüm

1 su bardağı incir

Birkaç damla gül suyu

4 su bardağı toz şeker

10 su bardağı su

Yarım su bardağı ceviz

Yarım su bardağı badem

Yarım su bardağı fıstık, elma, ayva, portakal, süslemek için nar, tarçın

AŞURENİN YAPILIŞI

Aşure tarifi için önce nohut, fasulye ve buğday akşamdan ıslatıldıktan sonra ayrı ayrı pişirilir. Ardından erken saatte kazana konularak diğer malzemelerle kıvam alıncaya kadar kaynatılır.

İsteğe göre bir bardak süt de katılabilir.

Soğuduktan sonra kaselere konulan aşure, nar ve tarçın ile süslenerek dağıtılır. Afiyet olsun...