Pirinci üzerine su dökmeden önce tereyağı ile kavurmak lezzetini artırır. Üzerine limon suyu eklemek ise tereyağı sarılığını yok eder. Peki dillere destan olacak pirinç pilavı nasıl yapılır?
Komşu çatlatan mükemmel pirinçler nasıl pişirilir? İşte detaylar...
PİRİNCİ ISLATIN
Pirincinizi ıslatmadan da tabii ki pilav yapabilirsiniz ancak öncesinde pirince ıslatmak pilavınızın kalitesini arttıracaktır. Pirinci yemeğinizi hazırlamadan 1-2 saat önce ılık su içerisine koyarak üstünü kapatacak şekilde yine ılık su ile tamamlayın. En önemli noktası ise pirinci kullanmadan önce tamamen duru bir su çıkan kadar yıkayıp süzdürmek.
TEREYAĞI KULLANIN
Eğer bir alerjiniz yoksa tereyağı kullanmak hem pilavınızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır hem de parlaklık katacaktır. Kıvam olarak da tane tane şeklinde bir pilav elde etmenizi sağlar.
KAVURMADAN SU EKLEMEYİN
Tereyağı eklediğiniz tencerenize pirinçlerinizi ekledikten sonra üzerine direkt olarak sıcak su eklemeyin. Önce bir süre pirinçleri tereyağı ile kavurun. Kavrulmuş pirinçler renklerini kaybederek solmak yerine pırlantayı andıran bir parlaklığa doğru döndüğü zaman kavurma işleminiz tamamlanmış demektir.
BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU
Daha beyaz ve parlak bir pilav elde etmek istiyorsanız pirinçleri kavururken içerisine 5-6 damla kadar limon damlatın.
Böylelikle tereyağından gelebilecek hafif sarartıları da engellemiş olursunuz.
Limon kullanmak istemeyen ya da alerjisi olanlar bu işlem için aynı zamanda maden suyu da kullanabilirler.
Yine birkaç damla civarında maden suyunu pilavınızı parlatmak için kullanabilirsiniz.
DİRİ PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR?
Pilavınızı haşlarken kullanacağınız suyu çok koyarsanız lapa, az koyarsanız da yarım pişmiş bir pilav elde edersiniz.
Tane tane bir pilav için en uygun ölçü her 1 su bardağı pirinç için 1,5 su bardağı su eklemek olacaktır.
Tencereye ekleyeceğiniz suyun öncesinde kaynamış ve 2-3 dakika kadar beklemiş olduğundan emin olun.
Pirincinizi öncesinde ıslattıysanız ölçüyü biraz daha kısarak da kullanabilirsiniz.
Normal su yerine yine aynı şekilde sıcak olmak şartıyla tavuk ya da et suyu kullanarak da pilavınıza farklı bir tat katabilirsiniz.
Sürekli karıştırmayın
Suyu döktükten sonra pilavınızı sürekli olarak karıştırmanıza gerek yok. Suyunu çeke çeke kendiliğinden pişecektir. Sadece suyu döktüğünüz zaman 1 kereliğine suyun her noktaya dağılması açısından karıştırın ve ardından ağzını kapatarak pişmeye bırakın.