200 bin kişi incelendi! Akciğer fonksiyonlarını yüzde 100'e çıkaran besinler

Akciğerlere iyi gelen besinler solunumu güçlendirir. İltihaplanmayı önler. Yapılan araştırmalara göre akciğerleri koruma altına alan gıdaların başında elma var. Peki başka hangi besinler solunumumuzu güçlendirir? İşte detaylar...

Akciğerler solunumdan sorumlu organlarımızdır. Akciğerleri korumak için kirli havadan ve sigara dumanından uzak durmak gerekiyor. Peki hangi besinler sağlığınıza katkı sağlar?

Yapılan araştırmalar akciğer fonksiyonunu artıran besinlerin neler olduğunu ortaya koyuyor.

ELMA

Araştırmalar, düzenli olarak elma yemenin akciğer fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin araştırmalar haftada beş veya daha fazla elma tüketmenin, daha fazla akciğer fonksiyonu ve daha az KOAH gelişme riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Elma alımı ayrıca daha düşük astım ve akciğer kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, elmalardaki flavonoidler ve C vitamini dahil olmak üzere yüksek antioksidan konsantrasyonu olabilir.

BALKABAĞI

Kabakların parlak renkli eti, akciğer sağlığını destekleyen çeşitli bitki bileşikleri içerir. Hepsi güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olan beta karoten, lutein ve zeaksantin dahil karotenoidler açısından özellikle zengindirler.

Çalışmalar, daha yüksek kan karotenoid seviyelerine sahip olmanın hem yaşlı hem de genç popülasyonlarda daha iyi akciğer fonksiyonu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

ZERDEÇAL

Zerdeçal, güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle genel sağlığı geliştirmek için sıklıkla kullanılır. Zerdeçalın ana aktif bileşeni olan kurkumin, özellikle akciğer fonksiyonlarını desteklemek için faydalı olabilir.

2.478 kişide yapılan bir araştırma, kurkumin alımının gelişmiş akciğer fonksiyonu ile ilişkili olduğunu buldu.