Kavonozdaki mucize: Doğru, sağlıklı ve lezzetli turşu yapmanın 10 püf noktası

Turşu, en eski seyyar yiyeceklerimizden… Gezginlerin katığı, kış aylarında evlerimizin vazgeçilmezi. Varillere, küplere, bidonlara ve kavanozlara koca bir tarih sığdırdık yüzyıllarca. Zira turşu, gıdaları uzun süre saklamanın en iyi, en sağlıklı ve lezzetli yolu… Ev turşusu nasıl yapılır? İşte turşu yapmanın 10 püf noktası…

aksam.com.tr

Turşu; domates, salatalık ve biberin yanı sıra, patlıcan, lahana, karnabahar, turp, soğan, yeşil fasulye, bamya, kuşkonmaz ve sonsuz çeşitlilikte diğer sebze ve meyvelerle yapılabilir. Peki bu müthiş kış projesini en sağlıklı ve en lezzetli nasıl yapabiliriz. İşte turşu yapmanın püf noktaları:

1. Cam kavanoz turşularınızı daha sağlıklı muhafaza etmenizi sağlar

2. Mutlaka kaynatılıp soğutulmuş su kullanmalısınız

3. Her bir sebzenin ayrı ayrı turşusunu kurmalısınız

4. Salamura suyunuzda ev yapımı doğal üzüm sirkesi kullanmalısınız

5. Kullanacağınız limon tuzu turşunuzun sert kalmasını sağlar

6. Turşuya bir avuç kuru dut eklerseniz, daha lezzetli hale getirmiş olursunuz

7. Yeterli miktarda salamura tuzu ve bol miktarda ezilmiş ya da doğranmış sarımsak kullanmalısınız

8. Soyulmuş ve ince dilimlenmiş taze zencefil turşunuzu daha sağlıklı hale getirir

9. Turşunuza renk vermek isterseniz; kırmızı havuç, mor lahana ve zerdeçal kullanabilirsiniz

10. Eşsiz, lezzetli bir turşunun sırrı, salamuraya eklediğiniz baharatlardadır; taze olarak; dereotu, kereviz yaprağı, maydanoz, kekik ve biberiye. Kuru olarak; defne yaprağı, çekilmemiş kişniş ve karabiber.