Ezgi Aşık
24-27 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali; kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon kategorilerinde yarışacak 40 filmle izleyici karşısına çıkacak
Peki, kısa sürede rekor başvuru sayısına ulaşan festivalin başarı ne? Sinemaseverleri nasıl bir festival bekliyor? Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali Direktörü Doç. Dr. Nagihan Çakar Bikiç'e festivalle ilgili tüm merak edilenleri sorduk. Bikiç, "Kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon olmak üzere dört kategoride 12 ödül vereceğiz. Her kategoride birinci, ikinci ve üçüncü film belirlenecek. Bunlar dışında bir filme de Digital Film Academy ödülü verilecek. Yani aslında toplamda 13 ödül dağıtılacak." şeklinde konuştu.
Sinemaseverleri nasıl bir festival bekliyor, festival programında neler var?
Sinemaseverleri, sinemayla ve sanatın pek çok dalıyla bezenmiş, dolu dolu bir festivalin beklediğini söyleyebilirim. Finale çıkarak gösterim hakkı kazanan 39 filmin 3 günlük gösterim maratonu dışında, İsmail Acar'ın "Zamansız Seçki" isimli resim sergisi, Cemal Okan, Melih Selçuk, Furkan Aksoy, Hande Kaptan ve Cansu Boğuşlu gibi isimlerle yapılacak söyleşiler; İdil Dülgar ile vitray yapımı atölyesi, yazar Esra Algan ile yazarlık atölyesi ve bunlar gibi pek çok sanatsal ve kültürel etkinlikle dolu bir festivalimiz var. Bunların yanında ödül töreninde Ahmet Ayzit ve İpek Dinç bir konser verecek. 4 gün içerisinde sanatın pek çok dalıyla konuklarımızın karşısına çıkacağız. Kısacası TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali, çok yönlü bir festival diyebiliriz.
KISA SÜREDE REKOR BAŞVURU SAYISI
Jüride Türkiye'nin önemli isimlerini bir araya getirmişsiniz. Filmleri seçmek zor oldu mu? Seçkide kriterleriniz neydi?
Evet, hem ana jürimizde hem de ön jürimizde birbirinden kıymetli isimlerle çalışma fırsatımız oldu. Cemal Okan, Derviş Zaim, Ercan Kesal, Yüksel Aksu, Bade İşçil ve Yurdaer Okur gibi Türk sinemasının kıymetli simaları bu yolda bizleri desteklediler. Bunun yanında ön jürimizde de yazarlardan akademisyenlere yönetmenlerden sektör çalışanlarına önemli isimleri bir araya getirdik. 3227 başvuru arasında 39 finalist film belirlemek hayli zorlu bir seçki sürecini beraberinde getirdi. Adaletli bir festival yapabilmek adına çok ufak nüanslara bile dikkat ettik. Seçkide kriterlerimiz yaratıcılık, yönetmenlik ve senaristlik becerisi, oyunculuk performansları ve tabii alt-metin kurulumuydu. Günümüzde sinemanın geldiği nokta düşünüldüğünde bu kriterler bize işlevsel ve güncel geldi, bu yüzden bu kriterleri uyguladık.
13 ÖDÜL SAHİPLERİYLE BULUŞACAK
Hangi kategorilerde ödül verilecek?
Kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon olmak üzere dört kategoride 12 ödül vereceğiz. Her kategoride birinci, ikinci ve üçüncü film belirlenecek. Bunlar dışında bir filme de Digital Film Academy ödülü verilecek. Yani aslında toplamda 13 ödül dağıtılacak.
HEDEFLER HER SENE ARTARAK DEVAM EDECEK
Yeni, genç sinemacıları keşfetmek adına çıktığınız bu yolculuktan biraz bahsedelim. Bu sene ve bundan sonraki yıllar için hedefleriniz ne?
Bu sene hedefimiz olabildiğince çok sayıda insana ulaşmak, olabildiğince çok sayıda filmin gösterimini sağlamak ve festival kapsamında yaptığımız etkinliklerle konuklarımıza, öğrencilerimize ve genç sinemacı adaylarımıza ilham ve yardımcı olmak. Programımızı buna göre belirledik, bu misyona uygun insanlarla yan yana gelmeye çalıştık ve şimdiden olumlu dönüşler ve sonuçlar almaya başladık. Önümüzdeki yıl, öncelikli hedefimiz festivalimizin daha fazla insana ulaşabilir hale gelmesidir. Daha fazla gösterim günü, daha fazla film, daha fazla etkinlik ve daha yüksek ödüller. Yaptığımız işi daha faydalı ve daha görkemli yapmak, önümüzdeki yılın temel hedefi aslında. Daha çok insanı etkileyebilmek, daha güzel filmler izlettirebilmek ve tabii daha geniş bir süreye yayılmış festival ilerleyen yıllarda TAYF'ın öncelikli hedefi.
"ASLA YERİNE DURMA"
Festival olarak mottonuz ne?
Aslında kendimizi bir motto, bir doktrin veya bir sloganla sınırlayan bir festival değiliz. Bu sınırlamanın bizi biz yapan özelliklerimizi kaybettireceğini düşünüyoruz. Sürekli olarak yaratıcılık fırsatları kollayan, dinamik, mobil ve aktüel bir yapımız var diyebiliriz. Bu anlamda mottomuz, "asla bir mottoya sahip olma" veya "asla yerinde durma" olabilir.
Festival kısa zamanda yoğun bir ilgiyle karşılandı. İlk defa düzenlenmesine rağmen rekor sayıda katılım gerçekleşti. Festival direktörü olarak bu ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle festivalimizin biçimine ve içeriğine son derece özendik ve son derece güveniyoruz. Bu özenin ve güvenin sinema sanatı yaratıcıları tarafından fark edildiğini düşünüyoruz. Festivalde ana jüri ve ön jüri olarak bize destek veren önemli isimlerin de bu ilgide büyük payı var hiç kuşkusuz. Bunun yanında pek çok anlamda tecrübeli ve iletişime önem veren bir ekibe sahibiz. Festival başkanımız Prof. Dr. Güzin Ilıcak, festival yürütücülerimiz Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan ve Öğr. Gör. Ahmet Bikiç alanında tanınan dinamik ve tecrübeli isimler. Bunun da karşılaştığımız ilgide önemli bir payı var. Kısacası genel olarak festival yapımız ve bu festival yapımız nedeniyle yan yana geldiğimiz insanlar bu büyük ilgiyi doğuran temel nedenler.