CNR EXPO Yeşilköy'de devam eden fuarda AA muhabirine açıklamada bulunan Turkuaz Sahaf kurucularından Emin Nedret İşli, fuara ilk yılında da katıldığını belirterek, "İlk fuar çok kalabalık değildi, sakin geçmişti. Geçen yıl da başka bir fuara katılmak zorunda olduğumuz için zamanlama yüzünden katılamamıştık fakat bu sene tekrar katıldık ve oldukça canlı geçiyor" diye konuştu.
İşli, CNR Kitap Fuarı'nın giderek geliştiğini ve yol aldığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Fuarın yıllar geçtikçe daha da oturacağına inanıyorum. Bu yıl fuara açıldığı ilk günden beri çok güzel bir ilgi var, kalabalık geçiyor. Biz de sahaflar olarak buradayız. İnsanlar fuara daha çok yeni kitaplar, güncel malzemeler almaya geliyorlar. Güncel edebiyatla ilgili kitapları almaya gelen okuyucuları büyük bir şaşırtmayla karşılaştırıyoruz. Sahafları görünce şaşırıyorlar, onları 100 yıllık, 200 yıllık malzemelerle karşı karşıya getiriyoruz. Bizi burada görmeyi hiç beklemedikleri için gördüklerinde inanamıyorlar ve incelemeye başlıyorlar."
Fuar ziyaretçilerinin sahaflarda gördüğü İbrahim Şinasi tarafından 1862'de yayımlanmaya başlanan Tasvir-i Efkar gazetelerinin, 1908'de yayımlanmaya başlanan, Mehmet Akif Ersoy'un başyazılarını yazdığı Sırat-ı Mustakim dergilerinin orijinallerini gördüklerinde şaşkınlık yaşadıklarını dile getiren İşli, "Bunlar gerçekten orijinal mi?" sorusunu yönelttiklerini dile getird.
İşli, Osmanlıca yayınlara gösterilen ilgi hakkında şu değerlendirmede bulundu:
"Osmanlıca bilen, okuyan çok insan var ama normal dediğimiz, yetişkin okuyucu kitlesinde Osmanlıca dergi veya kitap alma işlemine dair bir eğilim çok yok. Araştırmacılar Osmanlıca yayınları alıyorlar daha çok, onlar da fuarlarda değil, sahafların sabit mekanlarına giderek temin ediyorlar. Biz de bu sebeple fuara çok kıymetli, özel bir Osmanlıca baskı getirmedik. Diğer taraftan onları burada muhafaza etmek hem kıymetleri açısından hem de çok bakılmaktan mütevellit sayfaları yıprandığından, zarar görmesi söz konusu olduğundan zor oluyor. Bize göre çok nadide olan kitapları ofiste tutuyoruz genellikle. Osmanlı nadiratını fuarlarda teşhir edemiyoruz."
Osmanlıca nadir kitapların çok sık bulunmadığı bilgisini veren İşli, buldukları eserlerin de kısa sürede ilgilisine ulaştığını, uzun süre ellerinde tutamadıkları kaydetti.
"Gençler geçmişe ilgi duyuyor"
İşli, gençlerin sahaflara daha çok ilgi gösterdiği yorumunu yaparak, şu gözlemini paylaştı:
"Osmanlıca dergiler, yayınlar konusunda özellikle genç öğretmenler çok iltifatkarlar. Okullarda konu işlerken çocuklara bu dergileri göstermek, bizzat ellerine vermek ve görmelerini sağlamak için Osmanlıca yayınlar alıyorlar ve bu onlar için önemli bir şey. Öğrencileri de daha sonra merakla gelip alıyorlar bu dergileri. Sahaflardaki Osmanlıca yayınlara gençlerin daha fazla ilgisi olduğunu düşünüyorum ve bu sevindirici bir şey. Çünkü bu geçmişe ilgi duyuyorlar demektir."
"Görsel yayınlara ilgi arttı"
Fuarlarda sahafları ziyaret edenlerin görsel yayınlara yöneldiğine de değinen İşli, şunları söyledi:
"Okuyucu daha çok piyasada baskısı bulunmayan klasik eserleri, kitapları bize soruyor çünkü bizde hem fiyat olarak uygun, hem de bulunması zor kitaplar bunlar. Ayrıca görselliği fazla dergi, sanat kitabı, resim katalogları gibi çalışmalara çok ilgi gösteriyorlar. Giderek medyanın da etkisiyle günümüzde sahaflığın artık daha görsel yayınlara kayan bir yanı var. Eski kartpostallar, film afişleri, eski siyah beyaz resimler çok ilgi görüyor. Mesela benim çıraklık dönemimde 'efemera' dediğimiz, kartpostal, hüviyet, paso, resim gibi şeylerin fazla muteberliği yoktu, sahaflar çok dikkat etmezdi bunlara, illaki iyi kitaplar satmayı önemserlerdi. Hem gelişi hem müşterisi vardı çünkü. Şimdi ise sanıyorum bu internet, medya, görselliğin öne çıkması sebebiyle sahaflarda da biraz daha görsel malzemeye kaydı, görsel yayınlara ilgi artı."
Fuar, 13 Mart'a kadar devam edecek.