Berber, yaptığı açıklamada, üzüm üreticisinin yaşadığı sıkıntıyla ilgili bir süredir Manisa ve ilçelerindeki temsilcilerle toplantı halinde olduklarını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir süre önce toplantı yaptıklarını söyledi.
Üzüm fiyatlarındaki düşüşün önüne geçilmesi için önerilerin dile getirildiği toplantılardan olumlu geri dönüşlerin sağlandığını aktaran Berber, "Üzümde yaşanan fiyat sorunun çözmek için çalışıyoruz. Okullarda üzüm dağıtımıyla ilgili çalışma var, bugünlerde açıklama yapılacak" dedi.
Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol da kuru üzümde devletin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Rekoltenin 313 bin ton olarak tahmin edildiğini, ihracat pazarlarında bu ürünü değerlendirebilecek bir artış olmadığını anlatan Biryol, yaş üzümde de en önemli ihracat pazarı olan Rusya ile sorunların aşılamamasının sorunu tetiklediğini dile getirdi.
Biryol, şöyle devam etti:
"Kuru üzümdeki rekoltenin üzerine yaş üzümde de Rusya kapısının henüz açılmaması nedeniyle kuru üzümde üretici fiyatları 3 liranın altına geriledi. Bu durum, fiyatların maliyetinin de altına gerilediğini gösteriyor. Tariş olarak bu yükün altından kalkabilecek bir gücümüz yok. Devletin piyasaya müdahale etmesi gerekiyor. Bu müdahale okullarda dağıtmak üzere kuru üzüm alımı yoluyla veya TMO alımları yoluyla yapılabilir. Suriyeli sığınmacılara kuru üzüm dağıtımı gibi seçenekler de değerlendirilebilir."
Alaşehir Ticaret Borsası Hüseyin Soygür ise yaş üzüm ihracat merkezi ovadan Rusya'ya yapılan ihracatın geçen yıla göre önemli ölçüde gerilediğini, resmen açılmayan pazara farklı ülkeler aracılığıyla girilebildiğini kaydetti.
Soygür, Almanya ve İngiltere pazarlarının sabit kalması ve iç piyasada da hareket görülmemesi sonucu üretici çıkışı yaş üzüm fiyatlarının kilogram başına 80 kuruşa düştüğünü ifade etti.
"Rusya'ya ihracatın açılmasını bekliyoruz"
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise üreticinin fiyatların düşük olması nedeniyle üzümünü kesmediğini, yaklaşık 280 bin ton ürünün örtü altında bekletildiğini söyledi.
Fiyatların hareketlenmesi için ihracatın canlanması gerektiğini, bunun için de üzüm ihracatçısına destek verilmesi gerektiğine işaret eden Ülgen, "Şu anda 70 bin dönüm bağ alanı örtü altında Rusya'dan gelecek haberi bekliyor. Dalında kesilmeyi bekleyen 280 bin ton üzüm var. Bunun değerlendirilmesi için her gün 5 bin ton üzüm kesmemiz lazım ama bunu destekleyecek ihracat yok." dedi.
Okullarda üzüm dağıtımı konusunda alınan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında her yıl 60 bin ton kadar üzümün öğrencilere rekoltenin durumuna ve ihtiyaca göre dağıtımı öngörülmüş, 2015 yılında 25'er gramlık paketlerdeki kuru üzümler pilot olarak belirlenen kentlerde dağıtılmıştı.