Yıldız, yaptığı açıklamada, Konya'nın yılda 1 milyon 18 bin 917 ton süt üretimiyle zirvede yer aldığını söyledi.
Türkiye'de üretilen yıllık süt miktarının 16 milyon 938 bin 740 ton olduğuna dikkati çeken Yıldız, Konya'da günlük 2 bin 830 ton sütün sanayiye aktarıldığını ifade etti.
Konya'nın 727 bin 619 büyükbaş hayvan varlığıyla da lider konumda olduğunu anlatan Yıldız, "Bu nedenle fiyat belirlemede bölgemiz özellikle Konya etkin bir rol oynamaktadır" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in süt piyasasına müdahale talimatının olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Yıldız, son yıllarda sütün 1 lira 15 kuruş olan referans fiyatının altında satıldığını, üreticinin mağduriyetinin giderilmesini beklediklerini vurguladı.
"İstikrarsızlık sadece üreticiyi değil tüketiciyi de olumsuz etkilemektedir"
Yıldız, 1 litre sütün üretim maliyetinin Temmuz 2014'ten Mart 2016'ya kadar yüzde 10,3 arttığını belirterek, şöyle konuştu:
"Süt piyasasında istikrarsızlık sadece üreticiyi değil tüketiciyi de olumsuz etkilemektedir. Tüketici başta olmak üzere sektörle ilgili diğer birimler de istikrarsızlıktan zarar görmektedir. Bu bakımdan Bakanımızın 'süt piyasasına müdahale' talimatından umutluyuz. Kurum olarak yaptığımız süt maliyeti ve süt ürünleri fiyat araştırmalarımız var. Bu araştırmalara göre, Temmuz 2014-Mart 2016 döneminde süt ürünlerinden süzme yoğurtta yüzde 23, tam yağlı beyaz peynirde yüzde 26,9 ve kaşar peynirinde yüzde 11,3 fiyat artışı gözlendi. Tüketicimiz bu dönemde süt ürünlerine ortalama yüzde 20 daha fazla ödedi."
Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ sütte 2 yıl önce taban fiyatı belirlenmesinin üreticinin lehine olduğuna işaret eden Yıldız, buna rağmen sanayicinin belirlenen taban fiyata uymadığını, bununla ilgili yasal ve idari düzenlemelerin yapılmasını istedi. (AA)