Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen bir ülkenin, dünya çapında üniversitelere, bilim insanlarına, firmalara sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Üniversitesiz bir kalkınma olamayacağına vurgu yapan Özlü, bunun için 81 ilin tamamında üniversiteler açtıklarını aktardı. Özlü, toplumların yükseliş dönemleri, eğitimi ve bilgiyi merkeze alan bir model oluşturmalarıyla mümkün olduğunu kaydetti. Gelişmiş ekonomilerde, sanayicinin en büyük ortağı, partneri, refakatçisinin üniversiteler olduğuna dikkati çeken Özlü, "Eğer güçlü bir ülke olacaksak, bunu bilgiyle ve üniversitelerle başarabiliriz. Küresel bir üretim merkezi olan ülkemizi, üniversiteler sayesinde, bir teknoloji merkezine de dönüştürebiliriz" dedi.
VERGİ AVANTAJLARI
Özlü, "Üniversitelerde kurulu teknoloji geliştirme bölgesi sayımız 64'e yükseldi. Akademisyenlerimize ve üniversite mezunu gençlerimize yönelik birçok yeni destek programları ürettik" ifadelerini kullandı. Teknolojiyi geliştirmek için zihniyet değişikliği gerektiğini savunan Özlü, "Ar-Ge merkezleri kuruyoruz bakanlık olarak. Şirketlerimizin bünyesinde. Bunlara çok ciddi vergi avantajları sağlıyoruz. Bugün sayıları 274 oldu. Bunu ilk aşamada ikiye katlamayı yani 500'e çıkartmayı, sonraki aşamada da bine çıkartmayı hedefliyoruz. Bugün 64 teknopark var Türkiye'de. Bunların 51'i aktif, diğerleri kurulma aşamasında. Bu teknoparklarda 38 bin 239 personel çalışıyor. Bu teknoparklardan 2.4 milyar dolar ihracat yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
AR-GE'YE YILDA 18 MiLYAR TL
Bakan Özlü, Ar-Ge'ye Türkiye'de yaklaşık 18 milyar lira harcandığını belirterek, "Bunun yüzde 40'ı üniversite, yüksek öğrenim tarafında. Yüzde 50'ye yakını da özel sektör harcaması. Bu sevindirici bir hadise. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Ar-Ge harcamalarımızın gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 1'i geçti. Yeterli mi? Asla değil. Bunu ilk aşama da yüzde 2'ye daha sonra da yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 hedeflerimiz arasında yüzde 3'e çıkarılması hedefimiz vardır" dedi.