1
Afyonkarahisar'da termal suyla ısıtılan bir serada üretilen salkım domatesler, İngiltere ve Katar'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülkeye satılıyor.
İşletmenin üretim müdürü Ayfer Korkmazyiğit Kuru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında kurulan seralarında yılda 5-6 bin ton salkım domates yetiştirdiklerini söyledi.
90 dönümlük seranın tamamen termal kaynaklarla ısıtıldığını, yılda bir kez dikim yaptıklarını anlatan Kuru, "12 ay boyunca üretim yapıyoruz. Genellikle 5-15 Aralık dikim dönemimiz. Fideleri Hindistan cevizi kabuğuna dikerek, topraksız tarım yapıyoruz." dedi.
Kuru, 120 kişinin çalıştığı serada kadın istihdamına büyük önem verdiklerini ifade ederek, "Genellikle çalışanlarımızı işletmemize yakın köylerden alıyoruz. Hem onları meşgul edebilecek hem de evlerine ekonomik katkı sağlayabilecekleri bir işte çalışmış oluyorlar." diye konuştu.
Bu yılki üretimlerinin yüz güldürecek seviyede olduğunu, iç ve dış piyasaya ürün verdiklerini söyleyen Kuru, şöyle devam etti:
"Ürünü pazarlama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Hatta iç ve dış piyasaya domates yetiştiremiyoruz. Bu nedenle tesisimizi büyütmeyi planlıyoruz. Afyonkarahisar ve Sandıklı'da termal sera ile üretim artmaya başladı. Yakın bir zamanda yanımıza komşu bir sera daha kurulacak. Sandıklı’da da bu yıl 4 sera kuruldu. Diğer termal bölgelerde de sera yatırımı cazibesini koruyor."
"20 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ"
Kuru, 20 ülkeye domates ihraç ettiklerini belirterek, "Dönemsel olarak ihracat yaptığımız ülkeler de var. Antalya üzerinden İngiltere'ye ürünlerimizi gönderiyoruz. Yine Almanya, Moldova, Ukrayna, Gürcistan, Katar, Dubai, Bahreyn, Suudi Arabistan ve çok sayıda Arap ülkelerine ihracatımız var. Bu yıl ihracatta Çin rakibimiz oldu. Şu anda Rusya pazarını sarmış durumdalar ancak aldığımız bilgilere göre onların domatesleri bizimkiler kadar lezzetli değil. Allah'ın bahşettiği sıcak su kaynaklarımız, ışığımız, iş gücümüz ve mühendis kalitemizle çok tatlı bir rekabetimiz olacak. Ülkemizin desteğiyle bayrağımızı dalgalandıracağımızı düşünüyorum." dedi.
Türk ihracatçılarının birçok avantaja sahip olduğunu vurgulayan Kuru, şunları kaydetti:
"Ülkemizin jeopolitik konumu, güneş ışığı ve sıcak su kaynakları gibi avantajlarımız var. Yapay ışık altında doğalgaz tüketerek yüksek maliyetle birtakım ürünler satabilirler ama bu uzun soluklu olmaz. Bizde doğal zenginlikler olduğu müddetçe bizimle rekabet şansları yok. İhracat konusunda çok umutluyuz. Arkamızda güçlü bir hükümetimiz var. Ürünümüzün hak ettiği değeri bulması için her zaman bizimle yan yanalar. Tüm taleplerimize cevap veriyorlar. Üreticiler için mazot desteği sağlanıyor. Bizim için kargo uçaklar kaldırılacak. Biz bu sayede Rusya'dan daha büyük pazarlara açılacağız. Eskiden Meksika vardı, şimdi biz topraksız tarımda hızla büyüyen bir ülkeyiz. Bu konuda çok başarılı mühendislerimiz ve çalışanlarımız var. Sektörün geleceği açısından son derece umutluyuz." (AA)