Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye 3. Bilişim Şurası’nı Başbakan Binali Yıldırım himayesinde 2017 yılı içinde gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.
Gelecek yılın Türkiye'de bilişim yılı olması yönünde çağrıda bulunduklarını anımsatan Tabak, "Başbakan'ımız talebimize destek verdi, 2017 'Bilişimde Gelişim Yılı' oldu. Kendisine duyarlılığından dolayı sektörümüz adına teşekkürlerimizi sunuyorum." diye konuştu.
Tabak, Türkiye'nin 21’inci yüzyılda etkin bir dünya gücü olarak var olabilmesinin ancak kendi teknolojilerini üreten ve uluslararası rekabet edebilen bir bilişim sektörüne sahip olmasıyla mümkün olacağını vurgulayarak, bu kapsamda bilişimin stratejik sektör olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.
Yerli yazılım ve bilişim ürünlerinin kullanımının aynı zamanda siber güvenlik için de önemli olduğuna dikkati çeken Tabak, Türkiye'nin iletişim altyapısı, nitelikli uzmanları ve şirketleriyle bilişim alanında güçlü potansiyeli bulunduğunu dile getirdi.
Tabak, yerli yazılımın kalkınmanın anahtarı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yerli yazılım yapan insan gücümüze ve şirketlerimize sahip çıkmalıyız. Cari açığın kapanmasında büyük rolü olan yerli bilişim çözümlerinin üretilmesinde görev alan yetenekli ve nitelikli uzmanlarımız, şirketlerimiz var. Bugün artan ihracat miktarına rağmen ihracat gelirimiz azalıyor. Ortalama ihracatımız 2014 yılında kilogram başına 1,59 dolar iken, 2015 yılında 1,44 dolara ve 2016 yılı Kasım ayı itibarıyla 1,30 dolara inmiş durumda. Kendi mühendislerimizce ürettiğimiz, milli ve yerli yazılım sistemlerimizi, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında kullanmak yazılım ihracatını artırmak için ön koşuldur."
"Çocuklarımıza robot yapmayı da öğretmeliyiz"
Sektör paydaşlarının, bu potansiyeli canlandırmak için birlikte hareket etmesi gerektiğine işaret eden Tabak, TBD olarak Kamu İhale Kanunu’nda bilişim ve yazılım alımlarına ilişkin telif haklarını gözeten, kolaylaştırıcı düzenlemelerin yapılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaya da hazır olduklarını ifade etti.
Tabak, Türkiye’nin geleceği için 2017'de gençleri ve çocukları bilişim sektörüne kazandıracak bir kampanya gerçekleştirme çağrısında bulunarak, "Çocuklar için programlama eğitiminin yaygınlaştırılması önemli. Geleceğin üretim ortamının, dördüncü sanayi devriminin bireyleri olarak yetişecek çocuklarımıza yalnızca programlama öğretmekle kalmamalıyız, robot yapmayı da öğretmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
"Amerikan polisi müşterimiz"
Yerli sermayeli yazılım şirketi Ekin'in Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin ise 1998'den bugüne "güvenli şehir" teknolojilerine yön verdiklerini ve 500’den fazla Şehir Güvenlik Komuta Kontrol Merkezi kurduklarını söyledi.
Türkiye'nin özellikle siber güvenlik alanında ürettiği çözümlerle dünya örnek olması gerektiğine dikkati çeken Ekin, "Bu alandaki rakiplerimiz Ankara, Trabzon, İstanbul değil New York, Frankfurt, Londra olmalı. Yazılım ve donanımda yerlileşme ve millileşmeyi çok önemsiyoruz. Geçen yıl Türkiye’nin yazılım ihracatının dörtte birini tek başımıza gerçekleştirdik. Türkiye'deki imkanlar bu alan için müsait. Ekin, bu konuda gerçek bir başarı öyküsü." ifadelerini kullandı.
Ekin, devletin dünya standartlarında yerli yazılımların kullanılmasını teşvik etmesi gerektiğini belirterek, "İstanbul merkez olmak üzere, Stuttgart, Abu Dhabi, Ankara, Bakü, Dubai, New York’ta bulunan ofislerimizle daha güvenli ve huzurlu şehirler için çalışıyoruz. Almanya’dan Avrupa’ya hizmet vermek için çalışmaları başlattık. Amerika’da hızlı büyüyeceğimize inanıyoruz. Amerika’da şu an kamuya çalışıyoruz. Amerikan polisi müşterimiz." diye konuştu.