Geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzu göbeği mantarı, Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinde köylülerin gelir kapısı oldu.
Genellikle nisan ve mayıs aylarındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeği mantarını toplayan köylüler, kilosunu 100 ile 200 lira arasında satıyor. Kimi köylüler ise geçmiş yıllarda kurusunun 600 ile 800 TL’ye varan fiyatlarla alıcı bulmasa üzerine satmayıp, beklemeyi tercih ediyor.
AZALMA VAR
Son yağmurlarla birlikte uyanan doğada kuzu göbeği mantarının çıkmasının köylülerin dağlara akın etmesine neden olduğunu belirten Bayramdağı Mahallesi’nden Anıl Keskin, "Şubat ayı sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzugöbeğini bol miktarda bu yörede bulmak mümkündür. Bu mantarları toplayıp, gelen tüccarlara satan orman köylüsü aile bütçesine ekonomik yönden büyük katkı sağlamaktadır. Ancak, bu mantarların çeşit ve miktarında geçen yıllarda bir azalmanın olduğu gözlenmektedir. Azalma nedeni ise yağmurların yeterince yağmaması ve bilinçsizce toplanması" dedi.
İlaç sanayisinde antibiyotiğin hammaddesi olarak kullanılan kuzu göbeği mantarıın Avrupa ve İskandinav ülkelerinde lüks restoranlarda tüketilmesi nedeniyle büyük rağbet gördüğünü belirten Keskin, "Doğanın bizlere bahşettiği lezzetli bir ürün. Bilinçli tüketildiği sürece sorun yok" dedi.
KUZU GÖBEĞİ MANTARI
’Morchella’ cinsine ait olan kuzu göbeği mantarı, ortalama 5- 15 santimetre boyunda ve kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahip. Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzu göbeğinin üremesini sağlayan sporları, askus adı verilen bir kese içinde bulunuyor. Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek mantarı meydana getiriyor. Kuzu göbeği mantarının dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor. Uzmanlar, kuzugöbeğinin gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzu göbeği mantarı) karıştırılma riski olduğundan, dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor. (DHA)