Ardıcın yağı ve suyunu çıkartıyorlar

Burdur'da hayata geçirilen Lisinia Doğa Projesi kapsamında, bazı toplumlarda kutsal ve şifalı kabul edilen ardıç ağaçlarından toplanan meyveler kaynatılarak yağ ve su elde ediliyor.

Burdur'da yürütülen Lisinia Doğa Projesi kapsamında, ardıç ağaçlarından toplanan meyveler kaynatılarak yağı ve suyu çıkartılıyor.

Projenin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 ay önce ilgili kurumlardan izin aldıktan sonra ardıç ağaçlarının meyvelerini toplayarak kaynatma yöntemiyle yağını ve suyunu çıkarmaya başladıklarını söyledi.

Bu işleme başladıktan sonra özellikle Karakent köyü ve çevre köylerinden yoğun talep geldiğini anlatan Sarıca, "Çünkü köylüler kültürlerini unutmamışlar. Eski zamanlarda da insanlar ardıcın yağını ve suyunu tüketiyorlarmış. Ardıç ağacı uzun yıllar yaşadığı için onu 'uzun yaşamın sırrı' olarak kabul etmişler. Biz şimdi bu insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz" dedi. 

- "Uzun yaşamın sırrı"

Sarıca, ardıç ağacının meyvesini toplamanın zahmetli bir iş olduğunu, bu işlemi proje alanında gönüllü çalışanlarla yaptıklarını kaydetti. Türkiye'de bazı bölgelerde insanların geçimlerini bu meyveleri toplayarak sağladıklarını ifade eden Sarıca, ardıçtan çıkartılan yağın ve suyun, parfümeri ile tıbbi alanlarda kullandığını, ayrıca suyunun da tüketilebildiğini vurguladı. 

- "Ardıç kültürünü günümüze taşıyoruz"

Ardıç yağı ve suyunun eski zamanlarda çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanıldığını anlatan Sarıca, "Bu biraz da yıllardır süren bir gelenek olarak karşımıza çıktı. Bunu öğrendiğimizde çok şaşırmıştık. Çünkü etrafımızda çok fazla ardıç ağacı var. Biz de geçmişteki bir kültürümüzü günümüze taşımanın, yegane görevlerimizden biri olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.  

Sarıca, Burdur ve çevresindeki maden ocaklarının yakınlarında çok sayıda ardıç ağacı bulunduğunu ifade etti. Bu ağaçların korunması gerektiğine dikkati çeken Sarıca, "Bir ardıcın 300-500 yıl yaşadığını düşünürsek bu ağaçların korunması taraftarıyız. Maden ocaklarının ardıç ağaçlarının olmadığı yerlerde faaliyet yapması lazım. Çünkü ardıç yağı ve suyuyla, ömrü boyunca gelecek nesillere şifa verecek" dedi.

- Lisinia Doğa Projesi

Burdur merkeze bağlı Karakent köyü yakınlarındaki alanda Veteriner Hekim Öztürk Sarıca tarafından yaşama geçirilen proje kapsamında Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Projesi, Burdur Gölü Projesi, Gül Projesi, Doğa Okulu Projesi, Antikanser Projesi, Lavanta Projesi, Organik Tarım Projesi gibi pek çok çalışma yer alıyor. Projeye yurt dışından pek çok gönüllü destek veriyor.

Proje kapsamında organik domates, kavun, karpuz, ayva, gül, şeftali, gül suyu, ada çayı, kekik, lavanta suyu ve ardıç yağı üretiliyor.

Yıl içerisinde pek çok kişinin ziyaret ederek ilgi gösterdiği proje alanında gönüllülerin kaldığı ahşap yapılar ile tedavileri ve rehabilitasyonları gerçekleştirilen yaban hayvanları ilgi çekiyor. (İHA)