Bayraktar, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye'nin dünya yaş incir üretiminin yüzde 26,1'ini yaptığını, Türkiye'yi üretimde Mısır, Cezayir, İran, Fas, Suriye, ABD ve İspanya'nın takip ettiğini bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de 2016 yılında 305 bin 450 tonluk yaş incir üreterek rekor kırdığını, bu yıl üretimde yüzde 15,6 üretim düşüşü beklendiğini ve üretimin 257 bin 747 tona ineceğine dikkati çeken Bayraktar, incir üretiminin yüzde 59,8 ile Aydın’ın ilk sırayı aldığını, bu ili yüzde 14,3 ile İzmir, yüzde 8,4 ile Bursa illerinin izlediğini, üretimin yüzde 90’ının sarılop, kalanının ise Bursa siyahı, Göklop, Yeşilgüz, Morgüz ve Bardacık gibi türlerden oluştuğunu vurguladı.
Bayraktar, yaklaşık 105-107 bin ton civarında gerçekleşen dünya kuru incir üretiminin yüzde 57,8’ini Türkiye’nin karşıladığına işaret ederek, Türkiye’nin son on yıllık kuru incir üretimi ortalamasının 60-61 bin ton dolaylarında gerçekleştiğini, üretimde Türkiye’yi yüzde 20,3 ile İran'ın, yüzde 9,8 ile ABD'nin izlediğine değindi.
- "Kuru incir ihracatının yüzde 61,9’u Türkiye kaynaklı"
Bayraktar, 2015-2016 sezonunda 300 bin 600 ton olan üretimin 6 bin 613 tonunun üretimde, 3 bin 895 tonunun piyasada kaybedildiğini, 44 bin 789 tonunun tüketildiğini, 2 bin 405 ton ithalat, 247 bin 465 ton da ihracat yapıldığını bildirerek, yeterlilik derecesinde yüzde 603,9 ile ürünler arasında birinci olan incirde, üretimin yüzde 84,2’sinin ihracata gittiğini bildirdi.
Bayraktar, özellikle Bursa siyahında gerek olumsuz hava koşulları ve ilek sorunları nedeniyle genelde yüzde 10-20 arasında, bazı bahçelerde ise yüzde 45-50’den başlayıp yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden olduğunu belirterek, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: