Yoğun denizanası müsilaj habercisi

Boğaz'ın farklı noktalarında artış gösteren denizanalarına dikkat çeken Prof. Dr. İşbilir, “Denizanasının yoğun olarak bulunduğu yerlerde müsilaj oluşabilir” dedi.

Beşiktaş Arnavutköy sahilinde yüzeyi istila eden denizanaları tedirginliğe yol açtı. Son dönemde ortaya çıkan görüntüleri değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanası, kirliliğin olduğu yerde baskın hale geçen canlılar. Doğal olarak denizanasını yoğun olarak gördüğümüz yerlerin, organik kirlilik açısından kirli olduğunu ifade edebiliriz" dedi. Okyar, "Denizanaları artışı sonrasında müsilaj olayını görebiliriz. Ama bu tamamen canlının aşırı miktarda çoğalıp ortama çözülmüş organik madde katkısıyla alakalı bir olay" diye konuştu. Bu arada Beylikdüzü'nde, kıyıya yakın noktalarda müsilaj benzeri kirlilik dikkat çekti.

MARMARA'DA ZEHİRLİ TÜR VAR

Marmara Denizi'nde son 20 yılda denizanalarının 20'ye yakın yeni türünü kaydettiklerini hatırlatan Prof. Okyar, "Yeni türler de artık Marmara Denizi'ne giriyor. 'Chrysaora Hysoscella' denilen pusula denizanası, beyaz, şeffaf Aydenizanası ve Fıçı Denizanası olarak bilinen 'Rhizostoma Pulma da Marmara'da görülmeye başlandı. Bunlar hepsi aşırı çoğaldıklarında ciddi sıkıntılar yaratabiliyorlar. Hem görsel olarak hem de denizanalarının vücutlarında zehirli hücreler var. Aynı şekilde denizde yüzerken tabi insanlara da bu hücreler eğer dokunursa insan vücudunun da derisine de zerk ettiğinden dolayı o bölge işte kızarabilir, kaşınabilir. Eğer hassas bir cildiniz varsa, sizi irite edebilir, hastanelik koşulara çevirebilir."