Jeotermal seracılıkla tarımda verim artıyor

Türkiye, jeotermal enerjideki farklı uygulamalarıyla, dünyada 4'üncü, Avrupa'da 1'inci sırada. Jeotermal seracılık sayesinde iklim koşulları fark etmeksizin yılın 11 ayı üretim yapılabilirken, tarımda verim de yükseliyor.

Gıda ve tarım alanında yaşanılan krizlere karşı alternatif bir çözüm olarak karşımıza çıkan jeotermal seracılık alanında Türkiye'nin çok büyük bir potansiyeli olduğu belirtiliyor. Jeotermal enerji potansiyeli bakımından dünyada önemli bir yere sahip olan Türkiye'de jeotermal enerjinin, çok çeşitli kullanım alanına sahip olduğunu belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, jeotermal enerjinin kullanım alanlarının başında sera ısıtması geldiğini söyledi. Karaduman, şu bilgileri paylaştı:

5 BİN DEKARLA BİRİNCİ

"Türkiye jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı açısından dünyada 4'üncü, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer alıyor. Jeotermal örtü altı yetiştiriciliğinde 5 bin dekar üzerinde alanla dünyada birinciyiz. Ancak kullanabileceğimiz potansiyelimiz çok daha yüksek. Jeotermal tarım sayesinde iklim koşulları fark etmeksizin yılın 11 ayı üretim yapılabiliyor. Gıda ve tarım sektöründe yaşanan krizlere karşı bu alana daha fazla yatırım yaparak çözüm üretebilir, mevcut potansiyelimizi çok daha geliştirebiliriz."

ÇEVRE DOSTU KAYNAK

İklim krizine karşı jeotermal tarımın önemli bir alternatif çözüm olduğunu vurgulayan Karaduman, "Potansiyelimiz ışığında jeotermal kaynaklarla sadece tarım ve ekonomik krizlere karşı mücadele etmekle kalmayıp iklim krizine de çözüm üretebiliriz. Tarımda yoğun kullanılan enerjiyi temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynak olan jeotermal kaynaklardan elde ederek enerji maliyetlerini düşüreceğimiz gibi karbonsuzlaşma hedeflerimize de ulaşabiliriz" diye konuştu.

ISITMA MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Jeotermal enerji kaynaklarının, ülkemizde elektrik üretimi, termal turizm, konut ısıtması, seracılık, yaş meyve-sebze kurutma ve tatlı su balıkçılığı gibi çok farklı alanda kullanılabildiğinin altını çizen YENADER Dernek Genel Sekreteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır da, şöyle konuştu: "Seracılık işletmelerinde ısıtma giderleri, yetiştirme mevsimi, bölge ve ürün tipine bağlı olarak değişse de toplam maliyetin yüzde 40 ila yüzde 80'ini oluşturuyor. Jeotermal enerjinin tarımsal üretim alanlarında kullanılması, bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlamanın yanında, aşırı sıcak dönemler hariç üretimin kesintiye uğramadan yılın her döneminde yapılabilmesine imkân tanıyor. Bu sebeple jeotermal kaynaklar, diğer kullanım alanlarına ve sağladığı faydalara ek olarak tarımsal üretim açısından da oldukça önemli bir hale geliyor."

ÜRÜN KALİTESİ YÜKSELDİ

Dünya nüfusunun her geçen gün artış göstermesi ve tarım alanlarının daralması sebebiyle teknolojinin bu alanlarda değişim gösterdiğini ve topraksız tarım teknolojilerinin yaygınlaşmaya başladığını belirten Haklıdır, "Tarım teknolojileri sayesinde artık toprağa bağımlı kalmadan gerekli üretim yapılabiliyor ve yetiştirilen ürünlerin verimliliğinde önemli oranda artışlar sağlanıyor. Düzenli ısıtma yapılan seralarda ise ürün kalitesi oldukça artıyor" diye konuştu.