Gıda milliyetçiliği artıyor

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte ihracata kısıtlama getiren ülke sayısı 50'yi aşarken, gıda milliyetçiliği buğdaya da sıçradı. Bazı ülkelerin stoklamaya başladığı buğdayda fiyat artışı bazı kıtalarda yüzde 60'ı aştı.

Tüm dünyayı saran gıda milliyetçiliği en son buğday ihracatına getirilen yasaklarla önüne geçilemez bir hale gelirken, gıda ihracatına yönelik kısıtlama ya da durdurma kararı alan ülke sayısı Avrupa Birliği (AB) üyeleri dahil 50'yi aştı. Gıda milliyetçiliğinin artmasında Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası gıda ürünlerinin tedarikinde yaşanan küresel karmaşa etmen oldu. Rusya mart ayında üçüncü ülkelere beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, AEB'ye de tahıl ihracatını geçici olarak yasakladı. Rusya ayrıca iç piyasada istikrarı korumak gerekçesiyle ayçiçeği yağı ihracatına da geçici olarak kota getirirken, kota miktarını 1.5 milyon ton olarak belirledi.

STOKLAR DOLUYOR

Kazakistan ise 15 Haziran'a kadar buğday ve un ihracatına kısıtlama getirme kararı aldı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin de korumacı politikalarda ön planda yer aldı. Daha önce fosfatlı gübre ihracatını yasaklayan ülke, tahıllar başta olmak üzere gıda stoklarını artırmaya başladı. Arjantin ve Ukrayna da kritik tarım emtiası ihracatlarını durdurdu. Macaristan da tahıl ihracatı yasağına katılan ülkeler arasında yer aldı. Son olarak Hindistan'ın bu hafta buğday ihracatını yasaklaması, tarım emtiası fiyatlarında sert dalgalanmaları yeniden gündeme getirdi. Buğday fiyatları yüzde 6 ile iki ayın en yüksek artışını kaydederken, fiyatlar savaş sonrası Afrika'da ise yüzde 60 arttı.