Et yedikten sonra 75 dakika yürüyün

50 gram yağsız ızgara et tükettikten sonra alınan kaloriyi yakmak için 75 dakika sıkı tempo yürümek ya da 1 saat bisiklete binmek gerekir.

Et iyi bir protein kaynağıdır. Kişi günlük enerjisinin yüzde 12-15'ini proteinlerden sağlamalıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyaç vardır. Et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, "Örneğin 150 gram yağsız ızgara et yaklaşık 250 kaloridir. Bunu yedikten sonra harcamak için 75 dakika sıkı tempo yürümek ya da 1 saat bisiklete binmek gerekir" dedi. Dr. Nafiz Karagözoğlu, "Dana rostosu, çiğ veya pişmiş jambon, biftek, pişirilmiş beyaz et, pişirilmiş sığır eti, mide de üç veya dört saat kadar, kızarmış dana eti ve islenmiş etler, sığır eti ise dört-beş saat kadar midede bekleyebilir. Yani sindirimi zor bir gıdadır" diye konuştu. Aşırı miktarda et tüketmek protein fazlalığına neden olur. Bu da kanı asitleştirdiği için organların hızlı aşınmasına yol açabilir. "Koronavirüs başta olmak üzere iyi pişirilmemiş etlerle mikrobik hastalıklar bulaşabilir" diyen Karagözoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, et yoluyla 200'e yakın hastalık bulaşabilir. Ülkemizde en sık Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar et yoluyla bulaşabilir. Mikroplu et hamilelerde düşük ve erken doğumlara neden olabilir" şeklinde konuştu.

Gebeler dikkat!

İyi pişirilmemiş mikroplu etin (salam, sosis, sucuk, pastırma gibi çiğ halleri dâhil) yenmesiyle, hamilelerde düşük doğum, erken doğum riski olur. Erken gebelikte bebek etkilenirse bebekte körlük, sağırlık, kasılmalar ve zekâ geriliği görülebilir.