e-Devlet hacklendi yalanı

e-Devlet'e karşı algı operasyonu. Bir Twitter kullanıcısının yaydığı ‘e-Devlet hack'lendi iddiasına çifte yalanlama geldi. Asılsız haber için suç duyurusu yapılacak.

Sosyal medyada türeyen isimler devleti karalamak için "e-Devlet hacklendi" yalanına sarıldı. Sosyal medyadan paylaştığı bilgilerle takipçi toplayan gazeteci İbrahim Hoskoloğlu twitter üzerinden kendisine bir hacker grubunun ulaştığını ve e-Devlet verilerinin çalındığını idda etmişti. Haskoloğlu, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile MİT Müsteşyarı Hakan Fidan'a ait olduğunu öne sürdüğü kimlik bilgilerini paylaşmıştı. Devlette güvenlik açığı olduğu algısını oluşturmak için seri tvitler atan ve görseller paylaşan Hasakkoloğlu'na önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürülüğü'nden (NVİGM) yalanlama geldi.

'SUÇ DUYURUSU'

Açıklamada "Sisteme sürekli sızma testi yapılıyor. Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır. Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden bu tür asılsız haberleri yayan kişi/kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacak" denildi.

OLTALAMA YÖNTEMİ

Açıklamada, Emniyet Teşkilatı siber ve istihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirilmesinde, bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerine ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsünün verilmeye çalışıldığının görüldüğü belirtildi.

VERİLER E-DEVLET'TE TUTULMAZ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise e-Devlet Kapısı'nın vatandaşlara yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmadığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca servis edilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görsellerinin ise sahte olduğu da belirtildi.

BİYOMETRİK RESİM BİLE DEĞİL!

Kimlik bilgilerin bulanık olması uzmanlara göre, yazının silinip tekrar yazıldığının işareti. Erdoğan'ın olduğu iddia edilen kimlikteki fotoğrafın biyometrik değil ve 2014 seçim pusulasında kullanılmış. İmzaların da tüm kimliklerde aynı olması gözden kaçmıyor.