Çiftçiyi üretime teşvik geldi! Tarımda ekim öncesi yeni önlemler devrede

Ekim öncesi çiftçiye 5.6 milyar liralık destekleme ödemeleri hesaplara yatmaya başlarken atıl tarımsal arazisini üretime açana da teşvik verilecek. Ayrıca Hazine de yeni alanları çiftçinin kullanımına açacak.

Tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı, üretimde yeni tedbirleri de beraberinde getirdi. Ekim öncesi 5.6 milyar liralık destek ödemeleri dün başlarken, atıl arazisini üretime açana da destek verilecek. Üretim artışı için Hazine arazileri de devreye girecek. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 5 milyar 586 milyon 398 bin 824 liralık tarımsal destekleme ödemelerinin dün itibarıyla çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başlandığını duyurdu.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ

Mazot ve gübre desteği kapsamında 4 milyar 675 milyon 260 bin 816 lira ödeneceğini aktaran Kirişci, yem bitkileri desteği kapsamında 852 milyon 701 bin 630 lira, hububat, baklagiller ve dane mısır desteği kapsamında 48 milyon 417 bin 432 lira, sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında 5 milyon 567 bin 53 lira ve sertifikalı fidan üretim desteği kapsamında 4 milyon 451 bin 893 lira ödeme yapılacağını kaydetti.

ATIL ARAZİYE HİBE

Kirişçi, bakan olarak atanmasının ardından tarım sektörüne yönelik ilk mevzuat değişikliğini dün yaptı. Atıl arazilerin üretime kazandırılmasına hibe desteği verilmesi yönündeki Cumhurbaşkanı Kararı dün çıktı. Projelere yüzde 75'ine kadar verilecek hibenin finansmanı için 169 milyon lira bütçe ayrıldı. Desteklenecek alanlar ise hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi, kurutma veya işleme tesisleri kurulması olarak belirlendi.

SEKTÖR İÇİN MÜJDE NİTELİĞİNDE

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Başkanı Hakan Yüksel, atıl tarım arazilerini destekleme kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, "Boş bırakılan atıl arazilere hibe verilmesi tarım için bir müjde niteliğinde" dedi. Yüksel "Hububat, baklagiller, ayçiçeği, kanola, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinin üretimi halinde sektörü pozitif etkileyecek" diye konuştu.

ÇÖLLEŞMEYE KARŞI PROTOKOL

Bakan Kurum (solda) ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay (sağda) tarafından Çölleşme ve Erezyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Türk-İş arasındaki işbirliği protokolünü imzalandı.

ZEYTİN VE AYÇİÇEĞİ İÇİN ÇİFTÇİYE HAZİNE ARAZİSİ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 55 bin çiftçiye toplam 595 milyon metrekare yüzölçümlü hazine arazisini, başta zeytin olmak üzere ceviz ve badem üretimi için verdiklerini belirterek, "2022 yılında, çok daha büyük oranda hazine arazimizi yine başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü için çiftçimizin kullanımına açacağız" dedi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) arasında iş birliği protokolü imza törenine katılan Kurum son dönem gündeme gelen zeytin ağaçlarının ve alanlarının zarar göreceği iddialarının yalan olduğunu da söyleyen Bakan Kurum "Türkiye'de 2002 yılına kadar 620 bin hektar zeytincilik alanı vardı. AK Parti iktidarlarıyla 2021 yılı sonu itibarıyla zeytin alanı büyüklüğümüzü tam 890 bin hektara çıktı. Ülkemizde bizden önce 101 milyon zeytin ağacı varken, bugün bu sayıyı tam 2 kat artırarak, 192 milyona çıkardık. Zeytin üreticisi kardeşlerimiz, çiftçilerimiz rahat olsun, müsterih olsun" diye konuştu.