Çanakkale'de gurur günü! Sembollerin köprüsü bugün açılıyor

Özellikleriyle “simgelerin köprüsü” olarak anılan 1915 Çanakkale Köprüsü, Başkan Erdoğan'ın katılacağı bir törenle bugün açılıyor. Mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan köprü, Çanakkale Zaferi'nden bugüne Türkiye'nin aldığı mesafenin nişanı olacak.

Türkiye'nin mega projelerinin simgesi haline gelen 1915 Çanakkale Köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle yapılacak. Köprü ile iki kıta bir kez daha birbirine bağlanacak. 2 milyar 545 milyon euroya mol olan ve devletin cebinden bir kuruş çıkmadan yapılan köprü 12 yıl sonra devlete kalacak. Çanakkale geçişini 6 dakikaya indirecek köprünün milli gelire 2 milyar 442 milyon euro, üretime 5 milyar 362 milyon euroluk katkısı olacak. Köprünün istihdama katkısı ise 118 bin kişi olarak hesaplanıyor. Açılış öncesi 1915 Çanakkale Köprüsü'nde açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, 'Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi?' der. Biz o benzeri yaşanmamış harbin, feda edilen canların anısını yaşatmak için dünyada eşi olmayan bir eser bırakıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü; adı, mimari tasarımı ve teknik özellikleri ile aziz şehitlerimizin hatırasını da bağrında taşıyan, Çanakkale Boğazı'na vurulan mühür ve eşsiz bir abidedir" diye konuştu. Bakan Karaismailoğlu, köprünün, enlerin, ilklerin ve rekorların projesi olduğunu belirterek "4 yılda 6 bin personel ve 740 adeta iş makinesi ile gece-gündüz çalışarak tamamladığımız projemiz, hem şehit ecdadımıza vefa borcumuz ve hem de ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatıdır" dedi.

Bakan Karaismailoğlu köprüde selfie yaptı.

415 MİLYON EURO TASARRUF

Karaismailoğlu, köprü ile yıllık olarak zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon euro, 3 bin 234 ağaca eşdeğer karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak 1.9 milyon euro tasarruf elde edileceğini bildirdi. "Toplam tasarruf tutarı yıllık olarak 415 milyon euroya ulaşacak" diyen Karaismailoğlu konuşmasının ardından beraberindeki Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve engelli milli sporcular ile köprüde yürüdü, gün doğumunu da köprüde karşıladı.

GEÇİŞ ÜCRETİNİ ERDOĞAN DUYURACAK

Karaismailoğlu, A Haber'de köprünün geçiş ücretini cuma günü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyuracağını söyledi. Karaismailoğlu, Erdoğan'ın bir sürpriz de duyuracağını söyledi. Karaismailoğlu "Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullandık. Kullanılan malzemelerin yüzde 90'ı yerli ve milli. Projenin her tarafı bir anlam ifade ediyor" dedi.

'SİMGELERİN KÖPRÜSÜ'NÜ OKUMA KILAVUZU

Planlanandan 1.5 yıl önce bitirilen köprü birçok simge de barındırıyor. 18 Mart 1915'te kazanılan Çanakkale Deniz Zaferi'nden bugüne Türkiye'nin aldığı mesafenin nişanı olacak köprünün 2023 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümünü sembolize edecek.

Köprünün açılış tarihi olan 3'üncü ayın 18'i ise çelik kulelerin 318 metrelik yüksekliği ile simgeleştirildi.

Köprünün kuleleri kırmızı-beyaz rengiyle Türk bayrağını temsil ediyor.

4 kulenin tepesinde her biri 75 ton ağırlığında ve 16 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürü yer alacak. Bu figürler Çanakkale Savaşları'nda top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayan Seyit Onbaşı'ya saygıyı ve selamı ifade edecek.

334 metre ile "dünyanın en yüksek çelik ayaklara sahip köprüsü" unvanını alacak.

Köprü, 2023 metre ile "en geniş orta açıklıklı asma köprü" olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 770'er metre yan açıklıklar 3.563 metre, yaklaşım viyadükleriyle de 4.608 metre.