Bir yanda israf, bir yanda yokluk

İki yıldır süren salgınla mücadele döneminde aşı ve ilaç adaletsizliği arttı. Almanya'da tüketim tarihleri geçmek üzere olan 10 milyon Kovid aşısı çöpe atılacak. Sri Lanka ise ilaç bulamıyor.

Batılı ülkeler kendilerini garantiye almak adına ilaç şirketlerine büyük meblağlarda aşı siparişi verirken, az gelişmiş ülkelerin bu imkanlardan yoksun olması halen önemsenmiyor. Almanya Sağlık Bakanlığı haziran sonuna kadar 10 milyondan fazla Kovid-19 aşısının son kullanım tarihinin geçeceğini ve çöpe gideceğini açıkladı. Bakanlık, yılın üçüncü çeyreğinin sonuna kadar da bu sayının 50 milyon olacağını belirtti. 4 Nisan 2022 itibarıyla depolarda 77 milyon aşı olduğu açıklandı. CDU Meclis Grubunun sağlık politikaları sözcüsü Tino Sorge, Sağlık Bakanı Karl Lautebach'ı eleştirerek, aşı alımında sınır tanımadığını, gerçek ihtiyaç ve maliyetine bakmaksızın sipariş verdiğini iddia etti.

SRI LANKA'DA İNSANİ KRİZ

Öte yandan 1948 yılındaki bağımsızlık ilanından beri en kötü günlerini geçiren Sri Lanka'da gıda, petrol ve ilaçlar artık neredeyse tükenme durumuna gelirken uzun süreli enerji kesintilerinin de devreye girmesiyle halk adeta perişan olmuş halde. Sri Lanka Tıp Birliği, ülkede hayati önemdeki ilaçlara ve ithal tıbbi ekipmana artık ulaşım olmadığını açıkladı. Öte yandan ülkedeki rutin ameliyatlar geçen ay durdurulmuştu. Buna sebep olarak da anestezi malzemelerinin yokluğu gösterildi. Ancak Sri Lanka Tıp Birliği artık acil yapılması gereken ameliyatların bile gerçekleştirilemeyeceği uyarısını yaptı. Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, "Stoklarımız yenilenmezse ölü sayısı salgını geçecektir" dedi.