ABD silah satmayınca ihracatta fazla verdik

Geçen yıl 28 milyar dolarlık rekor! ABD'ye ticarette ilk kez fazla verdik. ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 2021 sonunda %29 artarak, 28 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Yalçındağ, “Bu başarıyı ilk defa ABD'ye ticari fazla vererek elde ettik” dedi.

Türkiye, ABD ile olan rekor ticaret hacmini daha da artırmayı hedefliyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2021 yılı sonunda yüzde 29 artış göstererek 28 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştığını vurgulayarak, "Önümüzdeki süreçte yeni işbirliği fırsatlarının da değerlendirilmesiyle ikili ticaretimizin daha yüksek seviyelere ulaşacağına inanıyorum" dedi. Yalçındağ, "Bu başarıyı tarihimizde ilk defa ABD'ye ticari fazlası vererek elde etmiş olmamız bizi daha da gururlandırdı. 2021'de ABD'ye ihracatımız geçen yıla göre yüzde 45 artarak 15 milyar dolara, ABD'den ithalatımız ise yüzde 14 artışla 13 milyar dolara ulaştı" diye konuştu.

İKİNCİ SIRAYA ÇIKTI

Yalçındağ, ihracattaki bu kayda değer yükselişle ABD'nin Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Birleşik Krallık'ı geride bırakarak Almanya'nın ardından ikinci sıraya yerleştiğini söyledi. Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu da, ABD ile ilişkilerde çok daha güçlü bir potansiyel gördüklerini belirterek, ABD'nin Türkiye'nin de en hızlı büyüdüğü ihraç pazarları arasında yer aldığını söyledi. Turnaoğlu, "Temsil ettiğimiz 110'dan fazla ABD merkezli şirket, Türkiye'de açtıkları inovasyon merkezleri, üretim tesisleri ve fabrikalarla uzun vadeli yatırımlar gerçekleştiriyorlar. Üyelerimizin Türkiye ekonomisine toplam katkısı 50 milyar doların üzerinde ve doğrudan 100 bin kişiyi istihdam ediyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

BAE İLE TARIM OSB'LER KURULACAK

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Tarımsal İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı imzalandı. Anlaşmada, gıda güvenliği, üretimi ve ticaretine, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin (OSB) geliştirilmesine yönelik başlıklar öne çıkarken, hedeflere ulaşılması için ortak bir tarım yürütme komitesi planlanıyor. İmzalanan sanayi ve teknoloji alanındaki anlaşmayla da havacılıktan otomotive, çelikten kimya ve petrokimyaya kadar birçok alanda işbirliğinin yolu açıldı. BAE'li paydaşlarla ileri teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması planlanıyor.