Yöntemi anlattı kendi dolandırdı

Devre mülklerini satmak isteyen kişileri 20 milyon TL dolandıran çetenin üyesi Okan Onat'ın bir haber sitesine verdiği röportajda, “Mülklerinizi afaki fiyatlara satacağız diyorlar, inanmayın” diyerek dolandırıcılık uyarısı yapmış.

İHA

SONER KAN

Adana'da polis ekipleri 33 ilde devre mülk sahibi olan yaşlılara ulaşıp, onları mülklerini piyasa değerinin üzerinde satma vaadiyle ağlarına düşürerek dolandıran bir çeteyi deşifre etti. 125 kişiyi yaklaşık 20 milyon lira dolandıran şebekeyi, 6 ay boyunca teknik ve fiziki takibe alan polis, delilleri topladıktan sonra 3 Aralık'ta operasyon için harekete geçti.

33 İLDE DEV OPERASYON

Adana merkezli 33 ildeeş zamanlı baskınlar gerçekleştirdi; hedefteki 57 kişiyi yakalandı. Zanlıların, kandırıp ağına düşürdükleri yaşlı kişileri, kurdukları paravan şirketlere davet ederek, onlardan 'harç', 'pul', 'sigorta' ve 'tapu masrafı' adı altında para aldıkları belirlendi. Devre mülklerini de yüksek fiyata satıp, kar elde etmek isteyen mülk sahiplerinin de istenen ödemeyi yaptıkları öğrenildi.

AFAKİ FİYATLARA KANMAYIN

Kocaeli'de gözaltına alınan Okan Onat'ın, operasyondan sadece 2 gün önce kentteki yerel gazetelere röportaj verip, devre mülk sahiplerini dolandırıcılara karşı uyardığı ortaya çıktı. Röportajda; "Mülkleriniz afaki fiyatlara satacağız diyorlar. Hiçbir devre mülk bir milyon lira etmez, ancak insanlar rakamları duyunca hemen kanıyor; gerisini düşünmeden hareket ediyor. Çok para kazanacağım diye umut ederken, dolandırıldığının farkına bile varmıyor" ifadesini kullanan Onat'ın, tıpkı uyardığı şekilde onlarca kişiyi dolandırdığı öne sürüldü.

12 KİŞİ TUTUKLANDI

Emniyetteki sorguları tamamlanan 57 şüpheli, Adana Adliyesi'ne sevk edildi. Soruşturmaya bakan Cumhuriyet Savcısı, 12 kişiyi ifadelerini aldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Nöbetçi mahkemeye çıkan 45 zanlıdan; aralarında Okan Onat'ın da bulunduğu 12 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi; 33'ü de 'adli kontrol' şartıyla serbest bırakıldı.

'TOSUNCUK KARDEŞLER'

300 MİLYON TL'LİK VURGUN

Samsun ve Konya'da faaliyet gösteren 2 erkek kardeş, birçok kişiyi yurt dışında borsada yazılım yaptıkları ve kar payı verdikleri vaadiyle ağlarına düşürdü. Mağdurların çoğunun kamu görevlisi olduğu ve saadet zinciri sisteminin içerisinde zanlılar E.P. ve E.P. kardeşlerin kamu bankasında çalışan anne ve eşinin de yer aldığı iddia edilen saadet zincirinde 300 milyonluk vurgun yapıldığı ileri sürüldü.

PARALAR DÜZENLİ ÖDENDİ

Zanlıların sitem içine aldıkları mağdurlara daha fazla kişiye ulaşmak için ilk aylarda düzenli ödeme yaptığını ifade eden Avukat Berivan Yaralı, "Samsun'da yaşayan kardeşler birçok kişiyi sisteme dahil ediyor. Yurt dışı kaynaklı borsa oynadıklarını, kardeşinin Konya'da yazılımcı olduğunu, Amerika'da bir borsa şirketine yazılım tasarlayıp, kiraya verdiklerini, bu sebeple çok para kazandıklarını ifade ediyorlar. Ortalama aylık yüzde 8-10 civarında yatırdıkları para kadar vatandaşlara ödeme yapacaklarını vadederek, 1,5 sene sistemi yürütüyorlar" dedi.

KREDİ ÇEKTİRMİŞLER

Yaralı, "E.P.'nin eşi A.P., bir devlet bankasında çalışıyor. Banka personeli dahil, bankanın müşterilerine, 'Sizlere yüksek kredi çıkartabilirim, garantili bir iş' diye birçok insana kredi vererek saadet zincirine girmelerine neden oluyorlar. 25 mağdur var" ifadelerini kullandı.