ÖSYM tarafından 81 il ve Lefkoşa'da düzenlenen YKS-2022'nin ikinci aşaması Alan Yeterlilik Testi (AYT) dün yapıldı. Saat 10.15'te başlayan sınavda 2 milyon 56 bin üniversite adayı ter döktü. Adaylar, AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40 soru, Matematik Testi'nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi'nde 40 soru yanıtladı. 180 dakikalık sınavdan çıkan öğrenciler, AYT'nin önceki gün yapılan Temel Yeterlilik Testi'ne göre daha zor olduğunu belirtip matematik sorularından yakındı;
Ada Tüzüner: "Matematik çok zordu. An itibariyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hayallerim suya düşmüş bulunuyor. Artık işletme bölümünü düşünüyorum."
Berfin Yalınkılıç: "Beklediğimiz gibiydi. matematikte zorlandım. Birkaç senedir çalışıyorum. Yoksa başaramazdım."
Beyza Öztüfekçi: "Sınav kolaydı ama beni en çok matematik zorladı."
Kerem Ünal: "Zorlanmadım. 3 yıldır giriyorum. Hedef Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Bu sene olacak gibi."
'UZUN PARAGRAFLAR YORDU'
Özgür Alp Bozkurt: "Türkçe kısmında özellikle çok fazla eski Türkçe vardı. Anlaşılması zor kelimeler sıklıktaydı." Gamze Demir: "Sorular düne göre bir tık daha zordu." Mehmet Emin Duran: "Süre uzatma hareketi boşuna değildi. Paragraflar uzundu. Vakit kaybı çok yaşadık." Kübra Özcan: "İlk sınav daha iyiydi ama Türkçe zordu, süre sıkıntısı vardı." Oktay Çiftçi, "Sınavda edebiyatta çok uzun sorular vardı. TYT'ye göre çok zordu"
BARAJ YOK, SONUÇ 20 TEMMUZ'DA
Üçüncü ve son oturum Yabancı Dil Testi'nde de adaylara 120 dakika süre verildi Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılan sınavda toplam 80 soru yer aldı. ÖSYM takvimine göre YKS sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak. Bu sene üniversiteye girişte baraj puanı uygulaması kaldırıldı. 2021-YKS'de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyenler, 2022-YKS'de bu puanlarını son kez kullanabilecek. 2022'den sonra bu uygulama geçerli olmayacak.
SINAVA GİRMEMEK İÇİN DİRENİŞ!
İstanbul Beyoğlu'nda gözlüğünü emanete bırakmaya giden Boran Elaldı, sınava girmekten vazgeçti. Öğrenciyi çevredekiler ikna ederek, alkışlarla okulun kapısına getirdi. Bu kez de kimliği olmadığı için sınava giremeyen Elaldı, "Üniversite benim için vakit kaybı, iş kuracağım" dedi.
1 DAKİKAYLA HAYALLERE VEDA
Gaziantep'te AYT için okula gelen İlknur Çelik, kimliğini evde unuttuğunu fark etti. Polisler, genç kızla birlikte kimliği alarak okula dönü. Ancak Çelik, 1 dakika geç kaldığı için içeri alınmadı.
EN BABA DESTEK
Çankırı'da Kerim Cebesoy (42), kızı Neslihan'a destek olmak, heyecanını paylaşmak için YKS'ye girdi. Daha önce iki üniversite bitiren baba Cebesoy, kızıyla birlikte bilgisayar mühendisliği okumayı hedefliyor.
ZABITADAN ACİL YARDIM
Sınava geç kalan öğrenciler, zabıta ekipleri tarafından sınav merkezlerine ulaştırıldı. İstanbul Esenyurt'ta zabılatının yardımıyla geçici kimlik çıkartıp sınava girebilen Rabia Yılmaz, "Bir mucize gerçekleşti" dedi.
SORULAR BİLGİYİ SORGULAYAN YORUM GEREKTİREN TARZDAYDI
Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, TYT ve AYT'yle ilgili değerlendirme yaptı. Konu dağılımı dengeli hazırlanan soruların müfredata uygun olduğunu da belirten Kurt, "Matematik ile Türk Dili ve Edebiyatı sınavı belirleyecek" yorumunu yaptı. Kurt, şöyle devam etti: "Sınav matematikte, matematiksel düşünceyi sorgulayan ve matematiksel bilgileri kullanıp yorum yapmayı gerektiren sorulardan; Türk Dili ve Edebiyatı ise bilgi sorgulayan ancak aynı zamanda yorum becerisi gerektiren sorulardan oluşmuş. Biyoloji soruları klasik ÖSYM formatında, Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları beklenildiği üzere bilgi ve kavram ağırlıklı hazırlanmış olup konu eksiği bulunmayan öğrenciler tarafından çözülebilecek tarzda oluşmuştur.
GEÇEN YILA GÖRE KOLAYDI
Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak, "Fen Bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularının zorluk derecesi geçen seneyle paralellik gösterdi. Dolayısıyla ortalama ve puan değerlerinde belirgin farklılıklar olmaması ihtimali bulunuyor. Ancak Matematik testi soruları geçen yıla göre daha kolaydı" dedi.