Yeşilay'dan psikolojik yol haritası! Duygularınızla yüzleşin

Yeşilay, depremlerin ardından BM ile Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi'ni Türkçeye çevirdi. Böylece, depremin çocuklar üzerindeki etkilerinin giderilmesi hedefleniyor.

Depremin yaralarını sarmak için uluslararası kurumlarla işbirliğinde bulunan Yeşilay; Birleşmiş Milletler (BM) ile Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan "Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi"ni düzenledi ve Türkçeye çevirerek yayınladı. Yeşilay'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 'Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi' Yeşilay'ın işbirliği kapsamında uzmanlarla incelenerek düzenlendi. Türkçeye çevrilen rehber, depremden etkilenen çocuk ve ebeveynlerin hizmetine sunuldu. Yeşilay'ın internet sitesinde yer alan rehber, depremden etkilenen ebeveynleri, içinde bulundukları duygularla yüzleştirerek işe başlıyor. Ebeveynleri önce kendilerine yardım etmeye davet eden rehber, sunduğu seçeneklerle onları sürecin üstesinden gelebilmek için harekete geçiriyor.

ERGENLİK İÇİN AYRI BÖLÜM

Anlaşılır bir dille okuyucuya sunulan rehber, çocuklarla geçirilen kaliteli zamanın onları endişelerden arındıracağına dikkati çekerek, ebeveynlere yol gösteriyor. Rehber, çocuklarda kavga ve saldırganlık duygularının afetin olağan yansıması olabileceğini hatırlatarak, bu tür olumsuzluklarla baş etmenin yöntemlerini sıralıyor. Ayrıca korku ve endişe gibi duyguların bir getirisi olan uyku bozukluklarıyla baş etmenin formüllerini verirken rahatlama teknikleri de sunuyor. Ailelere depremin çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini hafifletmeye ve gidermeye yönelik strateji ve ipuçları sunan rehberde ergenlik dönemindeki çocukların bakımı ile ilgili ayrı bir bölüm de bulunuyor.