Yerli üretim VR gözlük dünyada bir ilk

23 yaşındaki genç girişimci dünyada bir ilk gerçekleştirerek kendi sanal gerçeklik gözlüğünü katlanabilir plastikten üretti.

Ailesinden aldığı yatırımla yola çıkan genç girişimci, Google Carboard’ tan esinlenerek VR alanında bir ilke imza attı ! Sanal Gerçeklik teknolojisi dünyada hızla yükselme trendi seyrederken bu gelişmeler Türk girişimcilerin de gözünden kaçmıyor.

BurdanBak Technologies Kurucu- Ceo’su Ömer Kaya yola nasıl çıktıklarını şöyle anlatıyor;

“Yaklaşık iki senedir bilişim trendleri üzerine bir arkadaş grubumuzla çeşitli okumalar yapıyor ve son gelişmeleri yakından takip ediyorduk.  Sanal Gerçeklik Teknolojisinin hızla yayılmaya başlaması, özellikle Facebook ve Google gibi dev şirketlerin bu alana yaptıkları yatırımlar benim de dikkatimi çekmişti. Google Cardboard’ u ilk kez bir kafede rastladığım yazılım firması sahibi bir kişiden öğrendim. Böyle bir teknolojinin bu kadar mobilize olması ve maliyet etkin çözümlerle herkesin ulaşabiliyor olması beni bu alana yönlendirdi.”

Facebook 2014 yılında yaptığı bir hamleyle sanal gerçekliğin geleceği gözüyle bakılan Oculus’ u satın almıştı. Google ise 2015 yılında Youtube’da yaptığı yenilikle 360 videoları desteklemeye başladı. Sanal gerçeklik teknolojisinin pahalı ve herkesin ulaşımına uzak olması Google’ı bu konuda harekete geçirdi. Google Cardboard isimli karton sanal gerçeklik gözlüğünü piyasaya sunan Google, ürün bilgilerini üreticilerle paylaşarak herkesin kendi gözlüğünü üretmesine ön ayak oldu.

Bunu yaparken yeni kullanıcılar kazanmaktan geri durmayan Google, geliştirdiği Cardboard uygulamasıyla VR teknolojisinde herkesin cebine girmeyi başardı.

HEM YAZILIM HEM DONANIM

Kaya ise bu gelişmelerden nasıl etkilendiklerini ve neler yaptıklarını şöyle anlatıyor;

“ Biz yola çıkarken Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik alanında yazılımsal ve donanımsal çözümler geliştirelim istedik. Sanal Gerçeklik alanındaki ilk ürünümüz aynı zamanda dünyada bir ilk. Bu konuda ciddi araştırmalar sonunda adımımızı attık. VR Plast Sanal Gerçeklik Gözlüğü, patenti bize ait, hem portatif hem plastik olarak piyasada sunulan tek ürün. Bu ürünle hem perakende sektöründe hem de promosyon sanal gerçeklik gözlüğü kategorisinde hizmet veriyoruz.

Sanal Gerçeklik yazılımları ve Artırılmış Gerçeklik yazılımları olmak üzere iki kolumuz daha mevcut. Ayrıca 360 derece prodüksiyon hizmetimiz de var. Türkiye’de sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanında çalışan fazla firma yok. Demo çalışmalarımız ile sanal gerçeklik teknolojisinden faydalanmak isteyen inşaat, turizm, pazarlama, sağlık vb sektörlere yönelik sunumlar yapıyoruz. Geri dönüşler çok iyi.  Bu alanda yazılımcı arkadaşlarımızla birlikte proje bazlı çözümler geliştirebilmek üzerine çalışıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmaları facebooktan gören eski bir arkadaşım benimle iletişime geçti. Onların bize yardımcı olabileceği konular vardı. Üreten ve çalışan insanların birbirine destek olması çok güzel.  Şimdi onunla da bir girişimci dayanışması içine girdik. Yazılım konusunda Corpline Global ile BurdanBak Technologies birbirimize destek oluyoruz.”

Öte yandan, TrendForce’un son tahminlerine göre 2016’da VR pazarının toplam değeri 6.7 milyar dolara ulaşacak. 2020 yılında ise bu değer roket gibi fırlayarak 70 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türk girişimciler şimdiden bu duruma hazırlanmış gözüküyor.