''Yardıma devam'' çağrısı! Bölgede her şeye ihtiyaç var

Depremzedeye yardımlar devam ederken iş dünyası örgütleri, üyelerini ‘yardıma devam' etmeye çağırdı. TİSK “Ne kadar destek olsak da yetmez. Aralıksız yardım edelim” dedi.

Akşam

Asrın felaketinin ardından birçok şirket ve sivil toplum kuruluşu bölgeye ayni ve nakdi yardım göndermeye devam ederken iş dünyası örgütlerinden 'yardıma devam' çağrısı geldi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Meclis toplantısında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç "Bir kez daha İstanbul iş dünyasını ve üyelerimizi, bütün gücüyle depremden zarar gören ve yardıma gereksinimi olan bölge halkımızla dayanışmaya, bu amaçla İTO Deprem Koordinasyon Merkezi ile temasa geçmeye çağırıyorum" dedi.

BÖLGEYLE BAĞLANTI

Afet bölgesinde bulunan İTO Meclis Üyesi Feyzullah Kahraman da İskenderun'da deprem bölgesindeki çalışmalar ve ihtiyaçları paylaşırken, meclis üyelerine yardımların devam etmesi çağrısı yaptı. Aynı zamanda meclis üyesi Ahmet Bilal Kıymaz da meclise çevrimiçi bağlanarak afet bölgelerindeki son durumu aktardı.

TİSK'İN ÇAĞRISI

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) da yaptığı açıklamada büyük felaketin üstesinden gelmek üzere başlatılan çalışmaların canla başla sürdüğünü belirterek "TİSK ailesi olarak, kalbimiz oradaki vatandaşlarımızla atıyor. Tüm işverenleri, tüm sivil toplum örgütlerini desteğe ve birlik olmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı. Açıklamada, "Sendikalarımız ve üye işletmelerimiz bir yandan AFAD ve Kızılay tarafından başlatılan kampanyalara yapılacak nakdi bağışlar için çalışmalarını yürütürken diğer yandan Konfederasyonumuz uluslararası paydaşlarımızla iletişim ve koordinasyonu sürdürüyor. Afet bölgelerindeki ihtiyaçları yakından takip etmeye ve tüm ekosistemimiz ile tüm bu ihtiyaçları karşılamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemiz için ne yapsak az. Depremzedeler için ne temin etsek kafi değil. Vatandaşlarımıza ne kadar destek olsak yine de yetmez. Biz TİSK olarak, her türlü destek ve yardım için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz" denildi.

TÜSİAD'dan yapılan açıklamada da "Bölgenin yaralarını sarmak için acil ihtiyaç duyulan insani desteğin sağlanmasının ardından, bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan toparlanmasına destek olacak çalışmalara odaklanacağız. Bu zorlu sürecin üstesinden gelmek için seferber olan tüm üyelerimizle ülkemizin yanındayız" denildi.

ÖZEL OKULLAR ÜCRETSİZ OKUTACAK

Deprem felaketi, özel okulları harekete geçirdi. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÜZOK), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TODER), Özel Eğitim Derneği (ÖZDER), Özel-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR), Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) ve Ankara Eğitim Platformu'nun bünyesinde faaliyet gösteren yüzlerce özel eğitim kurumu, binlerce kampüsünde depremzede çocuklara ücretsiz eğitim verecek. Kampanya, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da desteklenecek. Yapılan ortak açıklamada depremlerin yaşandığı bölgeden göç eden öğrencilerin, ikinci dönem boyunca özel okullarda tam burslu olarak okutulacağını bildirildi. Açıklamada "Bu kapsamda kampanyaya destek olan tüm özel okullarımızın misafir öğrenci kontenjanlarını duyuracağımız online ortak bir platformdan (yakında yayında olacak olan www.misafirogrenci.org üzerinden) ilan edecekler ve ilgili öğrencilerimizin de bu platform üzerinden müracaat etmeleri sağlanmak suretiyle kayıt işlemleri yürütülecektir" denildi.

İSTİB KONTEYNER KÖYÜ KURACAK

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması için harekete geçerek konteyner köyü kurma kararı aldı. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, "Yönetim Kurulumuz geçici barınma ihtiyacını karşılamak için bir konteyner köyü kurma kararı aldı ve iki odalı 100 konteyner siparişimizi verdik. En kısa zamanda da bölgeye ulaştıracağız" dedi. Bu arada İSTİB üyelerinin destekleriyle toplanan battaniye, giyecek, kamp sobası, elektrikli ısıtıcı, yiyecek, içecek, bebek maması, bebek bezi ile kişisel bakım ve temizlik malzemelerinden sonra dün gece de 60 bin soğuk sandviç ve montlar yüklenen diğer tır deprem bölgesine doğru yola çıktı.

TÜM TIR'LAR BÖLGEYE YÖNELDİ

* Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB): 260 TIR ile gıda, su ve ihtiyaç malzemesi, 132 TIR ile giysi, battaniye, 41 bin 136 ısıtıcı, 1946 iş makinesi, vinç, jeneratör, 405 konteyner ve çadır, 105 seyyar tuvaleti gönderdi. Oda ve borsalar, deprem bölgesinde yemek ihtiyacını karşılamak için seyyar mutfaklar kuruyor. Yardımlar, TOBB'da kurulan kriz masasından koordine ediliyor. TOBB tarafından başlatılan nakdi yardım kampanyası da sürüyor.

* İTO: İlk aşamada, acil ihtiyaç malzemelerinden oluşan 32 TIR'ı bölgeye gönderdi. Havayolu ile ayrıca 6 sevkiyat yaptı. 24 TIR'lık yeni sevkiyat hazırlıyor.

* İstanbul Sanayi Odası (İSO): 3 günde 416 jeneratör, 13 bin battaniye, 1.250 tüplü soba, 3 bin çift ayakkabı, binlerce gıda paketi, 31 bin 500 ekmek ve çok sayıda hijyen ürünlerinden oluşan ihtiyaç maddelerini 12 tır ile deprem bölgesine ulaştırdı. İSO yardımlarını artırarak sürdüreceğini duyurdu.

* TÜSİAD: Bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda arama-kurtarma çalışmaları için makine ve ekipman sahaya ulaştırdı. Çadır, gıda, su, giysi, battaniye, ilaç ve hijyen ürünleri taşıyan TIR'ları bölgeye nakletti. Enerji tedarikinin aksamaması için sektördeki üyelerin tanker sevkıyatının yanı sıra konaklama ekipmanları, ısıtıcı ve jeneratörler deprem bölgesine iletildi.

* TİSK: Üye sendikalar ve bağlı işletmeler, sıcak yemek sunan seyyar mutfak ve araçlardan mobil fırınlara, mutfak ekipmanlarından tüketime hazır gıdalara kadar çok sayıda TIR'ı bölgeye ulaştırdı.

* TMSF: Yardım faaliyetlerini kesintisiz olarak devam ettirirken ayrıca nakdi olarak AFAD'a 102 milyon TL yardımda bulundu.

* Modoko: 4 bin koli hazır gıda, 200 ısıtıcı, 1.000 battaniye, 700 koli bebek bezi, çok sayıda yatak, çok sayıda çocuk giyim ve çok sayıda kışlık kıyafet gönderdi.

* Koç Topluluğu: Arama-kurtarma konusunda eğitimli ve donanımlı toplam 420 Koç çalışanı, AFAD ekipleriyle koordineli olarak büyük deprem felaketinden etkilenen illerde kurtarma çalışmalarında görev alıyor. Koç ekipleri dün itibarıyla 84 vatandaşı enkaz altından kurtardı. Öncelikli acil ihtiyaç olarak belirlenen akaryakıt, su ve temel gıda ürünleri, elektrikli ısıtıcı, giysi, battaniye, lamba, ocak, tüp desteği, jeneratör, karavan, piknik sobası, tıbbi yardım ve hijyen malzemelerinin bölgeye gönderimini aralıksız sağlamayı sürdürüyor.

* Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO): 4 günde toplanan 60 tır yardım malzemesi, depremlerden etkilenen bölgelere gönderildi. Seyyar mutfak kurarak depremzedelere yemek veren SATSO koordinesinde bölgeye kuru bakliyat, dayanıklı gıda ürünleri, jeneratör, ısıtıcı ve su gönderimleri devam ediyor.

* Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği: Bölgeye 20 TIR un gönderdi.

* RAMS Türkiye: Yardım malzemeleri ile yüklü 20 TIR'ı, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Adıyaman'a doğru yola çıkardı.

* OPET: Kurtarma ekiplerini bölgeye gönderirken, AFAD tarafından belirlenen ihtiyaç noktalarına hibe olarak yakıt sağlıyor.