Yaralı depremzedeler için gökyüzünde mekik dokuyan sağlıkçılar konuştu: Hava aydınlanmadan canlara uçtuk

11 ilde yıkıma neden olan ilk depremden hemen sonra havalanan ambulans uçak ekipleri, onlarca yaralıyı tahliye etti; hayatını kurtardı. Havada mekik dokuyan pilotlardan Ali İmren, “Ağlama, korku, stres ve sevinç; tüm duyguların hepsi bir aradaydı” diye konuştu.

AA

Akşam

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'taki 7.7'lik ilk depremden hemen sonra Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçak ve helikopter ekipleri seferber oldu. Yaralıları nakletmek için yüzlerce kez havalanan sağlıkçılar, ilk iki hafta aralıksız uçtu. 4 sedyeli uçak ambulansın kaptan pilotu Ali İmren, "6 Şubat'ta nöbetçiydim, saat 04.30 civarında telefonum çaldı. Hızla komuta merkezine gittim, planlamalar yapıldı, hava durumları incelendi. Ardından ilk ekipleri götürmek için Ankara'dan havanın en uygun olduğu Adana'ya havalandım" dedi. Adana'nın ardından Adıyaman'a uçtuğunu, burada 7.6 büyüklüğündeki depreme yakalandığını söyleyen İmren, yaşadıklarını anlattı:

'ÖMÜR BOYU UNUTAMAYACAĞIM'

"Bir kızımız tam uçaktan indirilirken camdan birbirimize baktık, 'Artık iyisin' anlamında karşılıklı gülümsedik. O an bakışlarında ağlama, korku, stres ve sevinç bir aradaydı, bir insanın yaşayabileceği bütün duyguları bana da yaşattı. Bunu ömrüm boyunca unutamayacağım."

BULUTLARIN ARASINDA HAYATA DÖNÜŞ

Ambulans uçak doktoru Onur Ertezkoşan, havada müdahale edip hayata döndürdükleri yaralılar olduğunu dile getirdi. Uçaktaki her yaralıyı kendi aileleri gibi gördüklerini belirten Ertezkoşan, "Deprem sonrası annesi-babası vefat etmiş 6 yaşında bir kız çocuğumuzu almıştık. Bir sağlık görevlimiz gözyaşlarını tutamazken, çocuğumuza fark ettirmemek için çabaladı, onunla oyunlar oynadı" dedi.

GÖKYÜZÜNDEN 24 SAAT MESAİ

Kaptan pilot İmren, depremin ilk anından itibaren 24 saatlik çalışma sistemine geçtiklerini belirterek, "Mekik trafiğine başladık, iki hafta sürekli yaralıları taşıdık" dedi. Dr. Ertezkoşan da şöyle konuştu: "Günde 6 uçuş gerçekleştirdik. Aralıksız uçuşlar yapıldı. Sadece uçağın bakımları, yaralı nakli için iniyor ve tekrar havalanıyorduk."