Meteoroloji'nin kırmızı kodlu uyarısın ardından Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Sinop, Karabük ve Düzce'de yaşanan sel felaketinin ardından yaralar sarılıyor. Kastamonu İl Koordinasyon Merkezi'nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ilk kez kullanılan erken uyarı sistemi sayesinde can kayıplarının önüne geçildiğini belirtti. Dünyada ender uygulanan sistemin nasıl çalıştığını anlatan Kurum, "Selden önce Türkiye'de ilk kez afet erken uyarı sistemi devreye girmiştir. Yağışlardan etkilenecek 7 ildeki vatandaşlarımıza dikkatli olmaları ve güvenli alanlara intikal etmeleri, dere güzergâhlarından uzaklaşmaları için SMS gönderildi. Böylece can kaybı önlenmiş oldu" dedi. Geçen yıl Kastamonu, Sinop ve Bartın'ı etkileyen sellerde toplam 82 kişi hayatını kaybetmiş, 228 kişi de yaralanmıştı.
BİN 180 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
AFAD'la sağlık ekiplerinin bin 955 personel ve 262 araçla hizmet verdiğini belirten Bakan Kurum, 5 ilde bin 180 kişinin tahliye edildiğini de söyledi. Kurum, şöyle devam etti: "5 bin 114 vatandaşımıza beslenme hizmeti erişmiştir. 409 vatandaşımız misafirlerimiz, oteller ve yurtlarımıza yerleştirilmiştir."
24 SAATTE 159 KİLO YAĞIŞ
Bakan Kurum, Kastamonu'daki selde en çok yağış alan bölgelerin verilerini de paylaştı: "En çok yağış düşen bölgelerimiz İnebolu, Küre ve Çatalzeytin. İnebolu'da 24 saat içerisinde metrekareye 159 kilogram yağış düştü. Geçen yıl ağustosta yaşadığımız şiddetin hemen hemen aynısını bu yıl görmüş olduk."
16 YAPI AĞIR HASARLI
Bakan Kurum, 259 binada ve bin 554 bağımsız bölümde yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Kastamonu, Bartın, Karabük, Düzce'deki 16 binada 36 bölümün ağır hasarlı olduğu veya yıkık olduğunun tespitini yaptık."
EVLER 8 AYDA TAMAMLANACAK
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın'da afet bölgesini havadan inceledi. Köprünün yıkılması sonucu ulaşımın sağlanamadığı Şarköy'de incelemelerde bulunup vatandaşlara 8 ay içerisinde afet evlerinin tamamlanacağını söyledi.
ÇOCUKLARIN HELİKOPTER SEVİNCİ
İçişleri Bakanı Soylu, Şarköy'de çocukların helikoptere binme isteğini geri çevirmedi. Helikopterle gökyüzünde turlayan çocuklar büyük sevinç yaşadı.
KIYAFETLERİ BULUNDU, KENDİSİ YOK!
Kastamonu'da Recep Bakırcı, babasını hacca yolcu etmek için geldiği Küre'ye bağlı İkizciler Köyü'nde Uzunöz Deresi'nin taşması sonucu sel sularına kapılarak gözlerden kayboldu. Bakırcı'ya ulaşmak için 3 gündür seferber olan arama-kurtarma ekipleri, genç adamın kıyafetleri ve ayakkabısı derede buldu. Öte yandan Düzce'de sel bölgesinde çalışma yaparken iş makinesinin devrilmesiyle sulara kapılan operatör Okan Bayrak'ı arama çalışmaları da aralıksız sürüyor.
GERİ DÖNDÜĞÜMÜZDE BİNA YOKTU
Bartın'da taşkın nedeniyle temeli hasar görerek yıkılan 4 katlı apartmandan 20 dakika önce çıkan Ünal Ailesi, hayatta kalmanın mutluluğunu yaşıyor. 3 çocuğu, eşi ve annesiyle yaşayan Kemal Ünal, "Evimizin önünde elektrik direği vardı, gece yıkıldığını gördük. Çocuklar korktu ve ağladı. O direk yıkılmasa, biz evi boşaltmayacaktık. Ailemi bir akrabamın evine bırakıp döndüğümde bina yoktu" dedi.
ÖLÜM BARINAĞINDA KAHREDEN GÖRÜNTÜ
Bartın'daki taşkında ölüme terk edilen barınaktaki 56 köpek telef oldu. 434 bin TL ceza kesilen barınağın sahibi Sevim Arkan, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
300 MİLYON TL'LİK OTEL YERLE BİR!
Düzce'deki sel sebebiyle 300 milyon yatırımla yapılan kaplıca oteli hasar gördü. 3 ay sonra açılışı yapılacak olan otelin 1 bloğu tamamen yıkılırken, diğer alanlarda selden etkilendi. Selde büyük hasan gören otel drone ile görüntülendi.
MEHMETÇİK'TEN YEŞİL VATAN NÖBETİ
Geçen yıl Buldan, Tavas ve Honaz ilçelerinde günlerce devam eden yangınlarda yüzlerce hektar ormanlık alanı siyaha bürünen Denizli'de, jandarma ekipleri denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Marmaris'te sabotaj sonucu çıkan yangının ardından ormanları korumak için gece gündüz görev yapan jandarma komandolar ve asayiş ekipleri, Denizli'nin ciğerlerinde kuş uçurtmuyor.
426 OKUL VE 775 CAMİ HEYELAN BÖLGESİNDE!
Trabzon'da AFAD'la Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından Afet Risk Analiz Sistemi (ARAS) Projesi hazırlandı. Riskli bölgeler belirlenip tehlike haritası oluşturuldu. 4 bin 685 kilometrekarelik alandaki 923 eğitim ve öğretim binasından 168'inin çok yüksek, 258'inin ise yüksek tehlikeli alanda olduğu belirlendi. Kentteki 1873 camiden 193'ünün çok yüksek, 582'sinin ise yüksek heyelan riskli alanda bulunduğu saptandı. Uzmanlar, çoğu yerleşim alanının, eski heyelan düzlükleri üzerinde ya da dere yataklarında bulunduğuna dikkat çekti.