Türkiye-Rusya arasındaki o anlaşmayı meclis onayladı

TBMM Milli Savunma Komisyonu, Rusya'da defnedilen Türk askerleri için anıt yapılabilmesine imkan sağlayan, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmayı onaylan kanun tasarısını benimsedi.

1

AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplanan komisyon, Türkiye'nin 7 ülkeyle çeşitli tarihlerde imzaladığı anlaşmaları onaylayan kanun tasarılarını görüştü.

Komisyonun kabul ettiği tasarılar arasında,Türkiye ile Rusya Arasında Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı bulunuyor. Tasarı, daha önceki dönem Dışişleri Komisyonunda kabul edilmiş ancak Genel Kurulda görüşülemediği için kadük olmuştu.

Tasarının gerekçesinde, Birinci Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve esir kamplarında hayatlarını yitirerek Rusya'nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için şehitlik anıtı inşa edilmesi, ayrıca Vladivostok, Petrevski ve Hirov şehirlerinde bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitlerinin yapılarak bu şehirlerde de birer anıt inşa edilmesi, mezar kalıntıları bulunursa, bulunan yerlerde şehitlik yapılmasına dair Milli Savunma Bakanlığı taleplerininin, 2009'da Moskova Büyükelçiğince Rusya'daki makamlarına iletildiği belirtildi.

Bu talep üzerine Rusya'nın, şehitlikler konusunda iki ülke arasında bir anlaşma imzalanması önerdiği, bu çerçevede hazırlanan, Türkiye ile Rusya Arasında, Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşma'nın, 3 Aralık 2012'de imzalandığı kaydedildi.

Anlaşmaya göre, Türkiye ve Rusya, defin yerlerinin belirlenmesine, tesciline katkıda bulunacak, defin yerlerinin düzenlenmesini, bakımını sağlayacak, 1. ve 2. Dünya Savaşları ve diğer askeri savaşlar sonucunda hayatını kaybeden askerlerin naaşlarının nakledilmesi, yeniden defnedilmesine ilişkin konuları çözüme kavuşturacak.

İki ülke, mevzuatlarına uygun olarak, mevcut veya yeni düzenlenen defin yerleri için arazi parçasının kullanımını, ücretsiz ve sürekli olarak birbirine sağlayacak.

Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin faaliyetlerin eşgüdümünün sağlanması ve ortak karar alınması gerektiren konuların değerlendirilmesi için ortak komisyon kurulacak.

Milli Savunma Komisyonunun kabul ettiği diğer tasarılar da şöyle:

-Türkiye ile Bangladeş Arasında Askeri eğitim ve Öğretim İşbirliği Anlaşmasına Dair 1 Numaralı Değişiklik Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye ile Nijer Cumhuriyeti Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye ile Ruanda Arasında Askeri Alanlarda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye ile Madagaskar Arasında Askeri Alanlarda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye ile KKTC Arasında Türkiyedeki Işık Tatbikatı Sırasında Ev Sahibi Ülke Tarafından Sağlanacak Destek Konusunda Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

-Türkiye ile Portekiz Arasında Gizlilik Dereceli Bilginin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

- "Kadın asker ve bedelli konusunda çalışma yok"

Bu arada komisyonun görüşmelerinde hükümet adına bulunan Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar Kararlar Daire Başkanı Albay Murat Yaman, sorular üzerine, kadın asker ve bedelli konusunda bakanlık olarak herhangi bir çalışmalarının bulunmadığını bildirdi.