Türkiye Münbiç için son sözünü söyledi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Münbiç için hükümetin son sözünü söyledi. Kurtulmuş konuya ilişkin müzakerelerin devam ettiğini belirterek, "Ya Münbiç PYD'den tamamen temizlenecek söz verildiği gibi, ya da Münbiç'in temizlenmesi için ÖSO'ya gerekli destek verilecektir. " dedi.


Kurtulmuş ayrıca  Telafer'e yapılacak saldırıya Türkiye'nin seyirci kalmayacağını da vurguladı.

İşte o konuşmadan satır başları;

Terör örgütleriyle mücadelede ilgili birimlerimizin koordineli çalışmaları devam ettikçe terör örgütlerinin köşeye sıkıştığını görüyoruz. Koordineli çalışmalar sonucu 296 çok önemli olayın bu yıl içinde engellenmiş olması fevkalade değerlidir.

YA MÜNBİÇ PYD'DEN TEMİZLENECEK YA DA...

Suriye'de, Türkiye sınırlarını etkileyecek adımların atılmasıyla ilgili Fırat Kalkanı operasyonunu düzenliyoruz. Planlandığı şekilde seyretmektedir ve Türkiye hedeflerini gerçekleştirerek, güvenli bölgenin oluşması için adımlarını atmaktadır. İlgili bütün ülkelerle diplomasi yürütülmelidir. ÖSO lojistik olarak destekleniyor. İstenmedik bazı hadiselerin karşımıza çıkmaması için ilgili kesimlerle müzakereler yapılıyor. Ya Münbiç PYD'den tamamen temizlenecek söz verildiği gibi, ya da Münbiç'in temizlenmesi için ÖSO'ya gerekli destek verilecektir. 

HAŞDİ ŞABİ'NİN MUSUL'A GİRMESİ ENGELLENECEK

Musul operasyonunda Musul halkının bu işin esası olması uluslararası koalisyonun ana hedefi olması gerekir. Haşdi Şabi operasyon içinde değildir ve Musul'a girmesi önlenecektir.  Nenova Muhafızları, Peşmergeler operasyonunun içindedir. Telafer, Musul'un emniyetini sağlayan şehirlerdendir. Telafer'in temizlenmesi sağlanması Türkiye'nin esas üzerinde durduğu noktadır. Telafer'e yapılacak saldırıya Türkiye'nin seyirci kalmayacağını ifade etmek isterim.

GÜLEN'İN İADESİ: BOZDAĞ'IN ZİYARETİ SÜRECİ HIZLANDIRDI

 Türkiye'ye karşı operasyonları yöneten ve 15 Temmuz'un arkasındaki bir numaralı bu kişi operasyonları yönlendirebilecek imkanlara sahiptir. Bu imkanların alınması dostluk gereğidir. Görüşmeler ümit verici geçmiştir. Sürecin hızlandığını ifade etmek isterim. Aradaki ilişkileri daha net hale getirdiği ve FETÖ'nün iadesi veya geçici tutuklanması sürecinin hızlandığını ifade etmek isterim. Gerekli adımların atılması ricasında bulunulmuştur. İnşallah Türkiye'ye bu büyük kabusu yaşatan örgüt liderinin Türkiye'ye iadesi kısa sürede mümkün olur veya geçici tutuklanması mümkün olur.

Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon

Cumhuriyet gazetesinin yazar kadrosuna yönelik operasyon değil, Cumhuriyet Gazetesi Vakfına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma var. Ağustos ayının 18'inde başlatılan bir soruşturmadır. Dün itibariyle arama, el koyma ve gözaltı kararları verilmiş, ilgili kişilerle ilgili bu uygulama başlatılmıştır. Devam eden hukuki süreç var, hep beraber bu süreci izleyeceğiz. En kısa zamanda sürecin sonucunu göreceğiz.

İdam cezası Meclis'e gelecek mi?

İdam tartışması Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi diye gündeme gelmiş değildir. 15 Temmuz akşamından sonra bizler siyasetçiyiz, nereye gidersek gidelim, milletimizin büyük çoğunluğu idamdan bahsediyor. Demokratik bir siyaset, kamuoyunun tercihlerini yok sayarak yol alamaz. AK Parti olarak bütün bunları kendi aramızda değerlendiriyoruz. Anayasa değişikliği yapacak güce sahip değiliz. Diğer partilerin üzerinde tartışacağı bir konudur. Parlamento gündemine taşır ve idam kararı istikametinde bir sonuç çıkarsa adım atılır. Toplumsal talep var, henüz siyasetin değerlendirmesine şu anda girmiş değildir.

Başkanlık sistemi

İki tür yol takip edilebilir. Biri çok kapsamlı bir anayasa değişilik teklifidir. Bu hazırlığımız tamamlanmıştır. Bir de daha dar kapsamlı anayasa paketi hazırdır. Anayasa deyince bizim tek başına gücümüz yetmiyor. Diğer partilerin tavırlarını görmemiz lazım. Sayın Bahçeli'nin beyanları açıktır. Burada MHP'nin nasıl tavır takınacağı, CHP'nin nasıl tavır takınacağı bizim için önemlidir. Tek başına halledemezsek topa girmeyiz. Konsensus gerekirse onu ararız. Buna göre takvimi işletmeye başlarız. Müzakere süreci işletilmelidir, diğer partilerin görüşlerini değerlendirmeliyiz. 330'u aşacak irade görürsek gündeme getiririz.