Türk okçuları dünya sahnesinde

Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü, okçuluğunu tanıtmak için Kemankeş Projesi’ne imza atıyor. Proje ilk olarak Almanya, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, İran, Japonya, Lübnan, Katar, Polonya gibi 16 ülkede hayata geçirilecek. 

BETÜL OĞUZ

Ata sporlarının yaşatılması için kurulan ve Bilal Erdoğan’ın Kurucu Mütevelli Üyesi olduğu Okçular Vakfı ile 5 kıtada, 61 ülkede 54 enstitüyle faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, Türk okçuluğunu dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı.

Proje 16 ülkede başlayacak

Kemankeş Projesi ilk aşamada Almanya, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, İran, Japonya, Katar, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Mısır, Polonya, Sırbistan, Sudan ve Ürdün olmak üzere 16 ülkede başlatılacak. Bu ülkelerdeki Yunus Emre Enstitüleri üzerinden başvuracak olan sporcular, İstanbul Okçular Vakfı Spor ve Kültür Merkezi’nde geleneksel Türk okçuluğu eğitimi görecek. 

Sergiler olacak

Projenin bir diğer aşamasında ise, okçuluğu daha geniş kitlelere duyurabilmek ve sevdirebilmek için ilmiyle ve alandaki çalışmalarıyla bilinen hocalar ve ok ustaları 16 ülkeye giderek seminer ve performans gösterisi faaliyetlerinde bulunacaklar. Yapılacak sergiler ile de geleneksel Türk okçuluğu tarihiyle, kültürüyle ve tüm incelikleriyle gözler önüne serilecek.

Okçular İstanbul’da yarışacak!

Kemankeş Projesinin son aşaması ise Yunus Emre Enstitüleri’nde okçuluk kurslarına katılan kişilerin İstanbul’da düzenlenecek olan büyük yarışmada hünerlerini sergilemeleriyle tamamlanacak. 16 ülkedeki okçuluk kurslarına katılan en başarılı kursiyerler, Yunus Emre Enstitüsü’nün her yıl 60’a yakın ülkeden 700 öğrenciyi misafir ettiği Türkçe Yaz Okulu programına katılma hakkı kazanacak ve bir ay boyunca gerçekleştirilen bütün etkinliklerden yararlanacak.  

El yapımı malzemeleri verilecek

Türk okçuluğunun tüm dünyaya tanıtılmasının yanı sıra bu ata sporuna yeni sporcuların kazandırılmasının hedeflendiği projede eğitimler Fatih Sultan Mehmet’in fermanıyla Ok Meydanı’nda kurulmuş olan Okçular Tekkesi’nin bulunduğu tesislerde verilecek. 

Müfredat kapsamında kurs imkanı

Projenin ikinci ayağında, yoğun eğitimin ardından ülkelerine dönecek olan sporcular, bulundukları ülkelerdeki Yunus Emre Enstitülerinde hazırlanan sınıflarda “Geleneksel Türk Okçuluğu” müfredatı kapsamında ilgililere kurs hizmeti verecek. Eğitmen ve öğrencilere hepsi el yapımı olan okçuluk malzemeleri sağlanacak.