Suudi Arabistan'ı bekleyen büyük tehlike!

Körfez'de Suudi Arabistan öncülüğünde Katar krizi patlak verdi. Ardından İran'da peş peşe gerçekleşen terör saldırıları. Peki bölgedeki gerilim nereye varacak?

1

İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara ile Körfez'deki Katar krizinden sonra, İran'da peş peşe saldırlar gerçekleşti.

Bundan sonraki süreçte bölgeyi ne bekliyor?

İran’ın şimdiye kadar terör saldırılarından uzak kaldığı ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara, “Bu konuda İran’ın aldığı güvenlik tedbirlerin çok önemli bir payı var. Terörü uzak tutup, terör gruplarıyla müzakere etti. Mesela El Kaide ile yapılan ilişkisi saklı değil. Taliban ile düşman görünüyordu ama onunla da üstü kapalı bir anlaşması vardı. Böylece Selefi saldırılardan uzak kaldı.” dedi.

TRUMP İLE RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

“Trump ile beraber dünya siyasetinde İran’ın yeni bir pozisyonda değerlendirilmesi, Suudi Arabistan’a ivme kazandırdı. Çünkü ABD Obama döneminde İran ile hareket ediyordu. Suudi Arabistan’a düşmanca tavır içindeydi. Şimdi rüzgâr tersine döndü.”

İRAN’I DERİN DEVLET YÖNETİYOR

Saldırıların iç siyasete yansıması konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Büyükkara, “İran’ı, derin devlet yönetilmektedir. Bu noktada asıl belirleyici olan Hamaney’in başında olduğu Velayet-i Fakih kurumudur. Terörün devam etmesi noktasında derin devlet Ruhani’yi sorumlu tutacak” dedi.

DIŞ POLİTİKA DA GERİ VİTES

İran’ın dış siyasette artık daha az agresif bir pozisyona gireceğini dile getiren Büyükkara, “İran artık uzlaşma arayacak, Yemen’e müdahale ederim, Lübnan’da Hizbullah üzerinden istediğimi yaparım. Irak’ta hükümeti kontrol ederim. Suriye’de bütün gücümle dururum. Bu tavrını artık kolay kolay devam ettiremeyeceğinin” dikkatini çekti.

SUUDİ ARABİSTAN’I BEKLEYEN TEHLİKE

Tahran’daki saldırı sonrası Devrim Muhafızlarının Suudi Arabistan hakkında yaptığı sert açıklamayla ilgili sorumuza da cevap veren Büyükkara, “İran bölgede Suudi Arabistan’ı sıkıştırabilir. Bir defa Suudi Arabistan’da yüzde 10 civarında bir Şii azınlığı var. O anlamda güvenlik bunalımı yapabilir. Fakat bu da o kadar kolay değildir. Çünkü Suudi Arabistan’ın büyük bir deneyimi var. 1970’lı yılların sonlarından itibaren, doğu bölgesinde Şia’nin çoğunlukta olduğu birkaç tane kentlerde sık sık isyanlar olmuştur.”

“İkinci bir ihtimal ise, Yemen’de Husi saldırıları artırabilir. Son bir ayda Suudi Arabistan’ın içerisine epey bir füze fırlattılar. Bu tür hareketler olabilir.” diyerek sözlerini tamamladı. Haber7