1
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yayınladığı tanıtım filminde, Hava araçlarımızda kullanılan UMTAS roketi, ATAK Helikopterinde ve sabit kara platformunda da kullanılan CİRİT füzesi, 5. nesil savaş uçağı F-35'de de kullanılacak yerli SOM füzesi, geçtiğimiz günlerde 250 adet seri üretim anlaşması yapılan ALTAY tankı, dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen zıhrhlılarımız KİRPİ,KOBRA ve EJDER YALÇIN, Havadaki gurularımız: ATAK Helikopteri, HÜRKUŞ ve ANKA İHA ve denizlerdeki gururlarımız MİLGEM Milli savaş gemisi ve TCG Anadolu projesi yer alıyor.
Bu gurur verici tablodaki yerli ve miili ürünlerimizin özellikleri:
UMTAS UZUN MENZİLLİ TANKSAVAR FÜZESİ
UMTAS, taarruz helikopterlerinden kullanım ic¸in gelis¸tirilen bir tanksavar fu¨ze sistemi. U¨zerinde barındırdıgˆı yu¨ksek teknoloji ile modern savas¸ alanındaki tu¨m zırhlı tehditlere kars¸ı etkili.
CİRİT LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE
CIRIT 2.75” Lazer Gu¨du¨mlu¨ Fu¨ze, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere kars¸ı kullanılan yu¨ksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir c¸o¨zu¨mü. Yeni nesil bir fu¨ze olan CIRIT, 2.75” gu¨du¨msu¨z roketler ile gu¨du¨mlu¨ tanksavar fu¨zeleri arasındaki taktiksel bos¸lugˆu doldurmak amacıyla tasarlandı.
CIRIT, ROKETSAN tarafından gelis¸tirilmis¸ olan Akıllı Pod’dan atılabilmekte. Akıllı Pod ise MIL-A-8591, MIL-STD-1553 ve MIL-STD-1760 ile uyumlu olup, CIRIT Fu¨zesi’nin etkinlik zarfını artırmakta. CIRIT, yu¨kleme ve bos¸altmayı kolaylas¸tıran tu¨p komplesi ic¸erisinde.
CIRIT; helikopter, IHA, kara aracı, sabit kara platformu, hafif saldırı uc¸agˆı, deniz platformları vb. gibi farklı platformlara entegre edilebilmekte. Hedefin is¸aretlenmesi atıs¸ yapan platform u¨zerinden ya da bas¸ka bir kaynaktan yapılabilmekte.
MİLLİ SEYİR FÜZESİ SOM
250+ Km menzile sahip Milli Seyir Füzesi SOM havadan karaya mühimmat ailesinden olup yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlandı. Gerekli olan operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarıma sahip.
Operasyonel O¨zellikler
Uzun Menzil (250+ km)
Du¨s¸u¨k Go¨ru¨nu¨rlu¨k
KKS/ANS/YRNS/OHA ile Yu¨ksek Hassasiyet
Kızılo¨tesi Go¨ru¨ntu¨lemeli Arayıcı ve Veri Tu¨mles¸imi ile Yu¨ksek Hassasiyetli Terminal Safha Gu¨du¨m
Kars¸ı Koyma/Karıs¸tırma Tedbirlerine Dayanıklılık
Agˆ Merkezli Harekata Uygunluk
Fırsat Hede erine Angajman
Uc¸us¸ Sırasında O¨nceden Planlanmıs¸ Go¨revler Arasında Sec¸im
Uc¸us¸ Sırasında Hedef Tanımlama
Sec¸ilebilir Vurus¸ Parametreleri
Evrensel Silah Arayu¨zu¨ Uyumlulugˆu
ALTAY TANKI
Altay, Türkiye'nin geliştirdiği 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Türkiye'nin ilk yerli ana muharebe tankı olma vasfını taşıyan Altay’ın tasarımında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirmesi muhtemel her türden harekât şartları ve katılım sağlayacağı BM/NATO operasyonlarının gereksinimleri göz önünde tutuldu.
Altay, modern tanklarda bulunan en güncel teknolojilerle donatıldı. Altay, sahip olacağı müthiş ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket yeteneğiyle TSK'nin sahadaki en önemli araçlarından biri olacak.
Altay tankında tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu, yani 4 mürettebat çalışıyor. Altay’ın üzerinde ana silah olarak, pek çok değişik mühimmatı atabilen 120 mm’lik 55 kalibre top mevcut.
COBRA II ZIRHLI ARAÇ
????????Cobra II, mevcut Cobra aracı temel alınarak gelistirilmiş üstün teknik ve taktik özelliklere sahip modüler bir platform. Üstün hareket kabiliyeti ve 9 personel taşıma kapasitesinin yanında personele sağladığı yüksek koruma, ateş gücü ve görev ekipmanları ile askeri uygulamalar için ideal bir platform. COBRA II en zorlu arazi ve iklim koşullarında üstün performans sağlar.??
EJDER YALÇIN ZIRHLI ARAÇ
EJDER YALÇIN 4x4 Zırhlı Muharebe Aracı Nurol Makina tarafından, askeri birlikler ile güvenlik güçlerinin meskûn mahal ve kırsal alanlar dahil olmak üzere her türlü bölge ve arazi şartlarında harekât ihtiyaçlarına cevap vermek üzere geliştirilen yüksek koruma ve hareket kabiliyetlerine sahip, harekât sahasında kendini kanıtlamış özgün bir platform.
EJDER YALÇIN 4x4; Sınır Gözetleme ve Güvenlik Aracı, Keşif Aracı, Taktik Füze Taşıma/Fırlatma Aracı, Komuta-Kontrol Aracı, Hava Savunma Aracı, Muharebe Aracı, Personel Taşıyıcı Araç, KBRN Keşif Aracı, Mayın/EYP Tespit-İmha Aracı ve Zırhlı Ambulans gibi kullanıcının değişik harekât ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunmakta. Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ve özgün araç kontrol yazılımı sayesinde farklı versiyonlarda konfigüre edilebilmekte ve bu sayede farklı uygulamalara yönelik olarak özelleştirilebilmekte.
T129 ATAK HELİKOPTERİ
Ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiş olan T129 ATAK Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin taarruz helikopteri ihtiyacının giderilmesi amacıyla milli imkan ve kabiliyetler doğrultusunda geliştirilmiş olup, teslim edilen helikopterler gece ve gündüz koşullarında yüksek manevra ve performans kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarında etkin bir şekilde görev yapmakta.
HÜRKUŞ YENİ NESİL TEMEL EĞİTİM UÇAĞI
Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) Geliştirme Programı, Mart 2006’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TAI arasında imzalanan anlaşma ile yürürlüğe girmiştir. Gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip HÜRKUŞ eğitim uçağı ile intibak, görerek, aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimleri yapılabilecektir.
ANKA İHA
Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance), İHA Programı, bir geliştirme projesi olup; üç adet hava aracı prototipi ve tüm yer sistemlerinin belirlenmiş olan ihtiyaçlara göre tasarlanıp, geliştirilmesi ile prototip ve geliştirme testlerinin tamamlanmasını hedeflemektedir. Program, "Kavramsal Tasarım", "Ön Tasarım", "Detay Tasarım ve Geliştirme" ile "Test ve Değerlendirme" safhalarından oluşmaktadır. Geliştirme safhası süresince, tüm sistem bileşenlerinin geliştirme/ara yüz/bütünleştirmelerinin gerçekleştirileceği bir Sistem Entegrasyon Laboratuarı (SEL) oluşturulmuştur.
TCG ANADOLU
TCG Anadolu, yapımını SEDEF tersanesinin üstlendiği ve yapımı süren, Türkiye'nin en büyük askeri gemisidir. Yapımı tamamlandığında Türk Deniz Kuvvetlerinin amiral gemisi olacaktır. 2014 de çalışmalara başlandı. (star.com.tr)