Şiddete karşı KADES timi

Adana polisi, aile içi şiddete karşı kadınları korumak için kolları sıvadı. Her gün bir Kur'an kursunu ziyaret eden ekipler, KADES uygulamasını anlattıkları kadınları, sahip oldukları hakları konusunda bilinçlendiriyor.

SONER KAN

Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği ekipleri, her gün bir camiyi ziyaret edip, Kur'an kursuna katılan kadınlara ulaşıyor. Onlara şiddete maruz kaldıklarında yararlanabilecekleri haklar, şiddet uygulayan kişi hakkında uygulanacak tedbirler ve bu tür durumlarda nerelere başvurup, ne tür destek alabileceklerini anlatıyor.

PANİK BUTONU ANLATILIYOR

Ekipler ulaştıkları her kadına Kadın Acil Destek Uygulaması'nı (KADES) tanıtıp, uygulamayı bir aplikasyon aracılığıyla cep telefonlarına yüklemelerini sağlayıp, olası bir şiddet durumunda da 'panik butonu'nu nasıl devreye konulacağını uygulamalı olarak gösteriyor. Kur'an kursuna gelen kadınlarla bire bir görüşme de yapan polis, onlardan gidecek ya da sığınacak yeri olmadıkları için şiddete karşı sessiz kaldıkları yanıtını alıyor.

'DAYAK YİYİP OTURURDUK'

Özellikle utandıkları ve de korktukları için yaşadığı şiddete karşı susan kadınlara ekipler, başta barınma hakkı ve geçici maddi yardım desteğini anlatıp, onlara hayati tehlike bulunması halinde geçici koruma, çalışma hayatına katılımını desteklemek için kreş ücreti, işyeri ve ikamet değişimi gibi yararlanabilecekleri hakları anlatıyor. Bu haklarından habersiz olduklarını belirten kursiyer bir kadın polise, "Dayak yiyip, otururduk ama şimdi haklarımızı ve kendimizi nasıl koruyacağımızı biliyoruz" diye konuştu.

BAŞVURULAR YÜZDE 40 ARTTI

Eğitim çalışması yapılan mahallelerde kadına ve aile içi şiddet konusunda polise başvuruların yüzde 40 oranında artış gösterdiği belirtiliyor. Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği ekipleri, her gün bir Kur'an kursunu ziyaret ederken, diğer yandan muhtarlara da ulaşıp, onlara olası bir şiddet durumunda izlemeleri gereken yolu gösteriyor. Yapılan görüşmelerde muhtarlar, kadınların korktuğu ve sığınacak bir yeri olmadığı için aile içi şiddeti gizlediği gibi olayın üzerinin diğer aile bireylerince kapatıldığına dikkat çekiyor.