Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Siber'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul ederek İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan ve sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin bilgilendirdi.
Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Siber, yarım asırdan uzun süredir federasyon zemininde müzakere süreci yaşandığını ve Kıbrıs Türk halkının bu sorunun çözümlenmesi için iradesini her zaman ortaya koyduğunu söyledi. İsviçre'de sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından Kıbrıs Türk tarafının nasıl bir çıkış yolu belirleyeceğinin ilerleyen günlerde ortak akılla ortaya çıkarılacağını belirten Siber, "Anna Planı'nda olduğu gibi Crans-Montana süreci de başarısızlıkla neticelendi. Karşı tarafı suçlamak yerine somut gerçeklerin göz önünde bulundurulması gerekir." diye konuştu.
"Rum halkı federasyona hazır değil"
Sibel Siber, Kıbrıs Rum halkının federasyona hazır olduğuna dair somut bir veri bulunmadığına dikkati çekerek, bir liderin müzakere masasında güçlü olabilmesi için halkından müzakere edilen konularla ilgili güçlü destek alması gerektiğini dile getirdi. Bundan sonra hem uluslararası ilişkiler düzeyinde hem de kendi iç yapılarında neler yapılacağı hususunda çalışılmasının önemine işaret eden Siber, Birleşmiş Milletler'in (BM) Crans-Montana'daki konferansıyla ilgili nasıl bir rapor hazırlayacağını bekleyeceklerini ifade etti.
Meclis Başkanı Siber, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın da müzakerelerle ilgili daha detaylı açıklamalar yapacağını kaydederek, "Kıbrıs Rum halkı federasyona hazır değilse o zaman Kıbrıs Türk halkından izolasyon ve ambargolar altında yeni bir çözüm modelini beklemesi istenmemelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler kapsamında, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde 28 Haziran'da Kıbrıs Konferansı başlamış ve bir sonuç çıkmamıştı. Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"?, "Mülkiyet"?, "Yönetim-Güç Paylaşımı"?, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler??" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.