Siber kalkan ‘Ahtapot’ NATO’yu da koruyacak

Milli işletim sistemi ‘PARDUS’ için geliştirilen ‘Ahtapot’ yaz sonundaki NATO tatbikatına dahil edildi. Yerli kalkan, bir karargaha yönelik gerçekleştirilen siber saldırıya da geçit vermedi.

Miray Çimen

Kritik birçok kurumun bilişim sistemlerini saldırılara karşı başarıyla koruyan, milli siber kalkan ‘Ahtapot’, NATO’yu da koruyacak. Türkiye’nin milli işletim sistemi ‘PARDUS’ için geliştirilen ‘Ahtapot’, yaz sonuna doğru yapılması planlanan NATO tatbikatına dahil edildi. Son teknoloji ürünü savunma sistemlerinin kullanılacağı tatbikatta, bu sistemlere yönelik siber saldırı tehditlerine karşı oluşturulacak savunma kalkanında ‘Ahtapot’ da görev üstlenecek. NATO’dan tam not alan yerle savunma sisteminin, kuvvet komutanlıklarımızdan birinin karargahına yapılan siber saldırıya da geçit vermediği belirtildi. 

KULLANIM ALANI GENİŞ

PARDUS yurtiçinde birçok kurum tarafından kullanılıyor. Bunların arasında Milli Savunma Bakanlığı, MSB Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı, çoğunluğu Bursa’da olmak üzere birçok kamu hastanesi, İSKİ, başta Pendik ve Eyüp belediyeleri olmak üzere bazı belediyeler var. PARDUS askeri güvenlik isteyen ortamlarda, devamlılığın kritik olduğu ameliyathaneler gibi farklı alanlarda da kullanılıyor. 

20 MİLYON HARCANDI

PARDUS’ta ilk adım 2003’te Gebze’de başlatılmıştı. İlk yıllarında çekirdek bir kadroyla yürüyen proje 2012’den bu yana TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştiriliyor. Alt yüklenicilerle 30 kişinin üzerinde çalışanı olan PARDUS’e 2012 yılından bu yana Kalkınma Bakanlığı’ndan 20 milyon lira kadar harcama yapıldığı belirtiliyor. PARDUS projesinin dışa bağımlılığı azaltan önemli bir bilişim hamlesi olduğu kaydedildi.

TÜBİTAK VE HAVELSAN İŞ PAYLAŞIMI YAPACAK 

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı HAVELSAN’la bir süredir görüşmeler yaptığı ve TÜBİTAK ve HAVELSAN arasında iş paylaşımı yapılmasına ilişkin mutabakata varıldığı öğrenildi. İş paylaşımıyla ilgili olarak koordineli çalışmalar sürdürülüyor. Anlaşma sağlanan konuların detaylandırılarak resmi prosedürün altyapısının tamamlanması için çalışıldığı ifade ediliyor. Ürün yönetiminde sahadan ihtiyaç toplama, tanıtımda sosyal medya ve Pardus web sayfasında, Pardus dönüşümünde ise DMO, ekosistem yönetimi ve göç faaliyetleri gibi çalışmaları HAVELSAN yapacak.

MALİYETİ DE DÜŞÜRÜYOR

LINUX tabanlı bir işletim sistemi olan PARDUS, teknolojik harcamaların yurtdışına çıkması yerine yurtiçinde kalarak istihdam oluşmasına ve bilişim okur yazarlığı edinilmesine de katkı sağlıyor. Sistemin lisans bedelinin olmamasının maliyet yönünden avantajlı olduğu ve bir alternatif olarak belirmesinin pazarlık gücünü artırarak maliyet düşürücü bir etken olduğu ifade ediliyor. FATİH projesinde bu şekilde 35 milyon dolar tasarruf yapıldığı ifade ediliyor.