Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu vesilesiyle mesaj yayımladı. Yelkenbiçer, şu ifadelere yer verdi: "Bugün 9 Eylül 2022... İzmir'in kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini anlatan çok önemli bir tarih. Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı'nın son safhası idi. 30 Ağustos'ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa yayımladığı bildiride 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!' tarihi emrini verdi. Türk birlikleri, İzmir'e doğru hızla ilerledi. Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu'dan çekildi. 9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine girdi. Ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10.00'da İzmir'e giriş yaptı."
İŞGAL BİTTİ, SAVAŞ BİTTİ
"İşgal, Yunanlıların 15 Mayıs'ta İzmir'e girmesiyle başlamış, yaklaşık 3.5 sene sonra 9 Eylül'de İzmir'den atılmasıyla son bulmuştur. İşgal edildiği gün, Kurtuluş Savaşı'nı başlatan; işgalin bittiği gün, Kurtuluş Savaşı'nı bitiren dünyadaki tek şehir İzmir'dir."
'ŞEHİTLERİMİZİ MİNNETLE ANIYORUZ'
Yelkenbiçer, sözlerine şöye devam etti: "Atamızın: 'İzmir, bu kadar derin bir tarihe sahip olmakla beraber coğrafî durumu sebebiyle ekonomik ve siyasi çok büyük bir öneme sahiptir. İşte bunun içindir ki, Türkiye'yi mahvetmek isteyen düşmanların, her şeyden evvel gözleri bu tarihi, bu önemli beldeye döner.' Bu özel gün vesilesiyle kurtuluş mücadele kahramanlarını saygı ve minnetle anmaktayız."
'FARKLI KÜLTÜRLERİ BARINDIRAN İZMİR, HEP VAR OLSUN'
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, kurtuluşun 100. yılı nedeniyle paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı: "Homeros'un 'Gök kubbenin altındaki en güzel şehir' olarak betimlediği İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca ihracat, sanayi, tarım, turizm ve fuarcılık alanlarında her zaman öne çıktı. Türkiye'de ihracatın başladığı yer konumundaydı, hâlâ ülkemizin en fazla ihracat yapan ikinci ili... Mustafa Kemal'in söylediği gibi, 'Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferle taçlandırılmazsa meydana gelen zaferler payidar olmaz.'
Geçmişimizde; bir milleti bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırıp, her anlamda tam bağımsızlık sağlamış bir mücadele, bir emek, bir akıl ve bir strateji var. Bize bu zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerimizi saygı ve şükranla anıyorum. Farklı kültürlerin, inançların binlerce yıldır bir arada barış içinde yaşadığı kadim İzmir, hep var ol."