Sancak: Kadınlarımız her alanda olmalı

Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar tarafından geliştirilen GIS Projesi 2017 Uluslararası STEM Paneli'nin rol model konuşmacısı Hedefe Psikoloji’nin kurucusu Psikolog Nurten Sancak, ''Bütün çocukların rol model ihtiyacı vardır. Kadınlar her alanda olmalıdır'' dedi. 

1

Nobel ödüllü bilim adamımız Prof. Dr. Aziz Sancar tarafından kız çocuklarının eğitimlerini yönelik geliştirilen GIS Projesi 2017 Uluslararası STEM Paneli dün Beyoğlu Grand Pera’da gerçekleştirildi. Panele, ESMEDYA Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Sancak’ın eşi Hedefe Psikoloji Kurucusu Nurten Sancak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz, UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü Mmantsetsa Marope, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demirca ile projede yer alan öğrenciler katıldı. 

ÜLKENİN OLMAZSA OLMAZI EĞİTİM 

Panelde konuşan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bir erkek çocuğunu eğitirseniz bireyi eğitmiş olursunuz, kız çocuğunu eğitirseniz ailenin tamamını, hatta ülkeyi eğitmiş olursunuz" dedi. Şimşek, kızların bilim alanında eğitim almasının ülkenin geleceği için olmazsa olmaz bir girişim olduğunu dile getirdi. Şimşek, bunun dinin de bir vecibesi olduğuna dikkati çekerek, "İlk emir 'oku' ve bu emir bütün insanlık için söz konusu" diye konuştu. 

Rol modele ihtiyaçları var

Hedefe Psikoloji Kurucusu Nurten Sancak, ergenlikten itibaren çocukların rol model aradığını vurguladı. Sancak, “Geleceğimize yön verecek gençlerimizi görüyorum. Daha çok kadının ön planda olması gerekiyor. Buraya anne, psikolog, ve kadın girişimci kimliğimle geldim. Bütün çocukların rol model ihtiyacı vardır. Kadınlar her alanda olmalıdır” dedi. Sancak gençlere, eğitim ve öğretim hayatından kesitlerle yaşamından paragrafları anlatarak iyi bir rol model örneği sergileyerek kadınların çocuklarına rağmen kariyer de yapabileceklerini vurguladı.

Sanayide çalışan kadın oranı yüzde 17

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, artık iş hayatının birden fazla disiplinlerin bir arada çalıştığı bir ortam olduğunu, bu nedenle tek bir alanda iyi olmanın yetmediğini söyledi. Eğitimin bir vizyon açmak ve farkındalık yaratmak adına kritik olduğunu ama hayat boyu eğitimin daha ön plana çıkacağını belirten Okyay, tutkulu ve meraklı olmanın her şeyin temeli olduğunu dile getirdi. Okyay, sanayide kadın oranının yüzde 17 olduğunu, bu oranın artırılması gerektiğinin altını çizdi. 

Akademik dünyada profesör oranı yüzde 20

Kadınların haklarını en başta erkeklerin savunmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz, "Kurulların devletin halkla etkileşen kısmı olduğuna işaret eden Demirköz, birçok kurulda kadın sayısının ya az olduğunu ya da hiç olmadığını dile getirdi. Demirköz, Türkiye'deki profesörlerin ancak yüzde 20'sinin kadın olduğunu hatırlattı. Demirköz, "Çocuklara soru sorarken ne olacaksın diye sormayın. İstihdam ediyorum. Ne yapmak istiyorsunuz diye sorun?" ifadelerini kullandı.

UNESCO EĞİTİM DİREKTÖRÜ

 Kadın erkek eşittir!

UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü Mmantsetsa Marope ise UNESCO'da hangi alanda olunursa olunsun kadın erkek eşitliğine inanıldığını söyledi. .