24 Haziran seçimlerinde OHAL var mı OHAL uzatıldı mı?

24 Haziran’da erken seçim tarihinin açıklanmasının ardından gündeme gelen bir diğer soru OHAL uzatıldı mı seçimde OHAL olacak mı oldu? 18 Ocak 2018 tarihli ve 1178 sayılı kararı uyarınca devam etmekte olan OHAL, 19 Nisan 2017 Perşembe günü saat 01.00’den geçerli olmak üzere 3 ay uzatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL, en son 18 Ocak’ta uzatılmıştı. Böylelikle, 15 Temmuz’un ikinci yıldönümüne de OHAL ile girilmiş olacak.

OHAL uzatıldı mı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçimlerin 24 Haziran’da yapılacak olmasına yönelik açıklamasının ardından seçimde OHAL olacak mı OHAL uzatıldı mı sorularına vatandaşlar yanıt aramaya başladı. Son dakika gelişmesi OHAL uzatıldı. 18 Ocak 2018 tarihli ve 1178 sayılı kararı uyarınca devam etmekte olan OHAL, 19 Nisan 2017 Perşembe günü saat 01.00’den geçerli olmak üzere 3 ay uzatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL, en son 18 Ocak’ta uzatılmıştı. Böylelikle, 15 Temmuz’un ikinci yıldönümüne de OHAL ile girilmiş olacak.

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hâl ya da kısaca OHAL olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.

OHAL EN FAZLA NE KADAR UZATILABİLİR?

121. maddeye göre: "Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur ve kabulü doğrultusun da bu karar Resmî Gazetede yayımlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir." Türkiye tarihinde üç kez genel olağanüstü hal ilan edilmiştir.

21 TEMMUZ 2016’DAN BERİ OHAL

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016’da Meclis’te 461 milletvekilinin katıldığı oylamada 346 evet, 115 hayır oyu çıkarak OHAL kararı kabul edildi.

19 Ekim 2016’da sona eren 3 aylık OHAL kararı yenilenerek üç ay daha uzatıldı.

19 Ocak 2017’de sona eren OHAL, ikinci kez uzatıldı.

19 Nisan 2017’de süren OHAL de Meclis’te alınan son kararla üçüncü kez uzatıldı.

21 Temmuz’da birinci yılı dolan OHAL dördüncü kez uzatıldı.

17 Ekim 2017 yılında OHAL'in 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve OHAL beşinci kez uzatıldı.