Normalleşme mesaisi! Esnaf kepenk açıp moral oldu

Deprem bölgelerinde hasar tespitini yaptırıp gerekli onayları alan esnaf, dükkanlarını açmaya başladı. Kepenk açıp işinin başına geçen esnaf, zor günler geçiren bölge halkı için de moral kaynağı oluyor.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerde büyük yara alan Malatya ve Kahramanmaraş'ta, bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, diğer taraftan esnaf, hasar görmeyen binalardaki işyerlerini açmaya başladı. Hasar tespitini yaptırıp onay alan esnaf da kepenk açıp işinin başına geçiyor. Kahramanmaraş'taki Kadir Paşa Bulvarı'nda fırın işleten İbrahim Kahveci, babasını depremde kaybettiğini, cenaze töreninin ardından işyerini açıp vatandaşlara hizmet verdiğini söyledi. Kahveci, "Çok büyük bir felaket yaşadık. Herkes gibi bizim de kayıplarımız var. Maraş'ımıza faydamız dokunsun diye fırınımızı açtık. Vatandaşlar da bize dua etti" dedi.

HEM HAYIR HEM TİCARET

Mevlana Mahallesi'nde tüp bayisi olarak hizmet veren Şahin Akpınar da "22 yıldır burada esnafım. Vatandaşlar zor durumda kalmasın, mağdur olmasın diye depremin ardından işyerimizi açtık. Hem hayır kazandık hem ticaretimizi yaptık" sözlerini sarf etti. Ahmet Uncu Caddesi'ndeki işyerinde lastik tamirciliği yapan Hasan Tunç ise "Burada vatandaşlara hizmet veriyoruz. Esnaf dükkanını açacak ki hayat normale dönecek. Kimse içine kapanmayacak" ifadesini kullandı.

'BİZE UMUT OLDUN'

Malatya kent merkezindeki İnönü Caddesi'nde pastane işleten Öztürk Can, iş yerinin bulunduğu binanın kontrollerini yaptırdıktan sonra az hasarlı olması nedeniyle pastanesini açtığını aktardı. Pastaneyi açtıktan sonra, insanların kendisine teşekkür ettiğini belirten Can, "Vali Yardımcımız 'Git dükkanını aç. Bir ışık yansın, insanlar hayatın devam ettiğini anlasın' dedi. Vali beyin dediği kelime aynen çıktı. Bir müşteri bana 'Bize bir umut oldun' dedi burada. İnsanlar çok güzel şeyler söylemeye başladı. Bu bize daha çok moral verdi. Günde belki yüzlerce insan aynı şeyleri söylemeye başladı" şeklinde konuştu. Devletin bütün imkanlarıyla Malatya için seferber olmasından dolayı mutlu olduğunu dile getiren Can, "Depremin ilk gününden beri yanımızdalar" dedi. Malatya'da giyim üzerine toptan ve perakende işyeri bulunan İbrahim Alçık, az hasarlı olan veya hasarı bulunmayan işyerlerinin açılmasının insanlara moral verdiğini aktardı. Alçık "Hayat devam ediyor ve bir yerden başlamak lazım. Yavaş yavaş normalleşmeye geçmemiz lazım" dedi.

Malatya'da hizmet veren bir kafeteryadan çayını alan Kazım Can ise "Esnafımız üstüne düşeni yaptı ve depremlerin ardından işyerlerini açtı" dedi. Bir giyim mağazasından ihtiyaçlarını karşılayan Zelal Atabay da depremde evinin hasar gördüğünü ifade ederek yavaş yavaş normale dönüldüğünü söyledi.

KAYISININ BAŞKENTİ GEÇİCİ ÇARŞI İSTİYOR

Dünya kayısı başkenti Malatya'da deprem sonrasında organize sanayi bölgesindeki kuru kayısı üreticileri kısmen faaliyete başladı, büyük zarar gören perakende ticaretin ayağa kalkması için de geçici çarşılar kurulması talep ediliyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan "Organize sanayi bölgelerindeki işletmelerimizde ve fabrikalarımızda çok önemli bir hasar görünmüyor, normal kapasitemizin yüzde 30'uyla çalışmaya devam ediyoruz. Yurtdışından talepte bulunan firmalardan istemiş olduğumuz süreler dolmaya başladı. En büyük sıkıntımız perakende işletmelerinin yıkılması. Çok ivedilikle geçici çarşılar kurmak zorundayız" dedi. Kuru kayısı üretimi yapan ve deprem sonrasında sınırlı da olsa faaliyete başlayan işletmelerden Akbaş Organik Tarım'ın Kalite Kontrol Sorumlusu Fatma İlhan Gezer "Malatya'mız ve ülkemiz için çalışmak, üretim yapmak zorundayız. Bu bizim için moral kaynağı da oluyor" dedi. Gezer "Gerçekten morale ihtiyacımız var. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Bu da ister istemez işlerimize, psikolojimize yansıyor. Hepimizin desteğe ihtiyacı var. Devletimizden istediğimiz psikolojik destek, moral" diye konuştu.

DEPREMZEDEYE LOKANTASINI AÇTI

Kahramanmaraş esnafından 70 yaşındaki Yılmaz Hacıbeyoğlu, depremlerden etkilenen afetzedelere yemek yapılması için lokantasını bölgede yardım faaliyeti yürüten derneğe tahsis etti. Maraş Çarşısı esnafından Hacıbeyoğlu, iki lokantasından birini afetzedeler için günde 1000 kişilik yemek pişiren Can Veren Eller Derneği'ne açtı.