Kovid-19'un bireyler üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

Koronavirüs dünya gündeminde geniş yer kaplayan bir virüs türü olması ve günden güne artmasıyla birlikte, insanlarda psikolojik tepkiler de ortaya çıkmaktadır. Bu virüs sebebiyle en çok akla gelen; “koronavirüs bana bulaşır mı?”, “bulaşmaması için neler yapmalıyım?”, “bulaşırsa iyileşir miyim?” gibi daha birçok şekilde kaygı barındıran sorulardır. Salgın hastalıklar, bireyleri ve toplumları doğrudan etkilediği görülmektedir.

Özge Özkanca

Kovid-19 Dünya'yı etkileyen küresel bir tehdit olarak karşımıza çıkmıştır ve sosyal hayatımız üzerinde ani ve beklenmedik etkiler yaratmıştır. Dünya'yı etkileyen bu salgın krizinin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini anlamak oldukça önem taşımaktadır. Yaşanan salgının ve salgına bağlı ölümlerin psikolojik etkilerini değerlendirmek gerekmektedir. Kovid-19 süreciyle birlikte sosyal ilişkiler uzaktan yürütülmeye başlanmış ve pek çok sosyal yaşantıya ara verilmek zorunda kalınmıştır. Anlamlı sosyal ilişkilerden mahrum kalmak ya da sınırlı düzeyde yararlanabilmek bireylerdeki depresif belirtileri, kaygı belirtilerini ve yalnızlık hislerini artırabilmektedir.

COVİD-19 HANGİ PSİKOLOJİK PROBLEMLERİ DOĞURABİLİR?

KAYGI BOZUKLUĞU (ANKSİYETE)

Bu durumda ortaya çıkabilecek psikolojik sorunlardan biri kaygıdır. Bütün dünyayı etkisi altına almış yeni ve sonuçları kestirilemeyen bir virüs olması korku ve kaygıya sebep oluyor. Bilim insanlarının koronavirüs hakkında yeni bilgileri yavaş yavaş ortaya çıkarabilmesi, belirsizliğin sürüyor olması ve virüsün hızlı yayılması bu korkunun temel sebebidir. Ancak bu korku ve panik, hastalığa karşı savunmayı azaltacağı gibi kaygı bozukluğunu da tetikleyecektir.

BELİRSİZLİK KAYGI DURUMUNU ARTTIRIYOR

Koronavirüs ile ilgili kaygıları arttıran bir başka faktör ise, virüsle ilgili belirsizlik durumudur. Hastalığın henüz bir tedavisinin bulunamamış olması, kaygı bozukluğunu tetiklemektedir.

DEPRESYON

Koronavirüsün sebep olacağı diğer psikolojik sorun depresyondur. Eve kapanma ve sevilen, mutlu ve huzurlu hissettirecek aktivitelerden uzak kalma mecburiyeti, insanları depresif bir ruh haline sürükleyebilir. İnsanlar, bu depresif ruh hali sebebiyle hayattan zevk alamayan birine dönüşebilir. İhtiyaç duyduğu yaşam rutinine ulaşamamak, hayattan soyutlanmak ve sosyalleşememek depresyona sebep olabilir.

OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK

Koronavirüsten korunmak için en çok önerilen tedbir temizliğe dikkat etmek ve sosyal mesafeyi korumak. Ancak bu durumlardan aşırı titiz davranmak da zarar verebilir. İnsanların sürekli elini yıkadığı ya da yıkandığı bir durum oluştu. Bu halk arasında takıntılılık olarak bilinen obsesif kompulsif bozuklukta artışlara sebep olabilir. Günün büyük bölümünü el yıkarken ve yıkanırken geçirir hale gelinebiilir.

KOVİD-19'UN OLUMLU ETKİSİ

Salgının sözü edilen negatif yönlerinin yanı sıra pozitif yönlerinin olduğu da görülmüştür. Virüsten korunmanın ilk şartı olan hijyen kuralları, insanları temiz olmaya, temiz kalmaya ve temizliğe dikkat etmeye yöneltmiştir. Esasında sosyal izolasyon, insanın kendiyle baş başa kalmasına neden olurken, gündelik yaşamları hakkında muhakeme yapmalarını da sağlamıştır.

NE ZAMAN PSİKOLOJİK DESTEK ALINMALI?

Bireyler kendine zarar verecek ölçüde hijyene dikkat ediyorsa, uyku ve yeme bozuklukları başladıysa, işlevselliği düşürecek ölçüde panik durumu varsa psikolojik destek almak gerekiyor.

Haber: Özge ÖZKANCA